FIB un Eiropas policija izjauc starptautisku kibernoziedzības bandu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vācijas policija sadarbībā ar Eiropolu, ASV Federālo Izmeklēšanas biroju (FIB) un varasiestādēm Ukrainā izjaukusi starptautisku kibernoziedzības bandu, kas gadiem ilgi šantažējusi lielus uzņēmumus un iestādes, izspiežot no tiem miljoniem eiro, pirmdien, 6. martā, paziņojusi policija Diseldorfā.

Policija paziņoja, ka spējusi identificēt 11 personas, kas saistītas ar šo bandu, kas darbojusies vismaz kopš 2010. gada.

2020. gadā par hakeru bandas upuri kļuva arī Diseldorfas Universitātes slimnīca. Kiberuzbrukumā cieta slimnīcas IT sistēmas, kā rezultātā sieviete, kuru steidzami vajadzēja ievietot slimnīcā, nomira, jo viņa bija jāved uz slimnīcu citā pilsētā.

Ziemeļreinas-Vestfālenes policijas kibernoziedzības departamenta vadītājs Dirks Kunce sacīja, ka visā pasaulē identificēts vismaz 601 šīs bandas upuris, tai skaitā 37 Vācijā.

Eiropols atklāja, ka upuri ASV periodā no 2019. gada maija līdz 2021. gada martam samaksājuši bandai vismaz 40 miljonus eiro.

Banda specializējās lielu upuru medīšanā un vervēja jaunus biedrus ar solījumiem par apmaksātu atvaļinājumu un lūdzot pretendentus iesniegt atsauksmes par agrāk pastrādātiem kibernoziegumiem.

Kunce sacīja, ka 28. februārī policija vienlaicīgi veica kratīšanas Vācijā un Ukrainā, konfiscējot pierādījumus un aizturot vairākus aizdomās turamos.

Vēl trīs aizdomās turamie, tai skaitā divi Krievijas pilsoņi, nav notverti, jo atrodas ārpus Eiropas tiesībsargāšanas iestāžu sniedzamības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu