Mazo skolu likvidācija: Madonas novadā likvidēs Lazdonas pamatskolu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tukša mācību klase. Ilustratīvs attēls.
Tukša mācību klase. Ilustratīvs attēls. Foto: BlurryMe/Shutterstock.com

Līdz šā gada 31. jūlijam tiks likvidēta Lazdonas pamatskola Madonas novadā, lēmusi Madonas novada dome.

Sēdes protokolā skaidrots, ka, sākot no 2018./2019. mācību gada, skolēnu skaits Lazdonas pamatskolā ir samazinājies no 56 skolēniem pamatizglītībā un 26 bērniem pirmsskolas grupās līdz 48 skolēniem pamatizglītībā un 11 bērniem pirmsskolā pagājušā gada 1. septembrī.

Turklāt 66% Lazdonas pamatskolas skolēnu faktiskās dzīvesvietas adrese nav Lazdonas pagasts, bet Madonas pilsēta vai cits Madonas novada pagasts.

Apzinoties, cik svarīga ir skolas loma Lazdonas pagasta teritorijā, 22. februārī notika tikšanās ar Lazdonas pamatskolas darbiniekiem un skolēnu vecākiem, lai pārrunātu izglītības nodrošināšanas jautājumu pagasta teritorijā dzīvojošajiem bērniem un jauniešiem.

Arī Lazdonas pagasta demogrāfiskā situācija neliecina, ka nākotnē skolēnu skaits palielināsies. Liela daļa mācību darba skolā norit apvienotajās klasēs. Pašlaik esošais skolēnu skaits neļauj nodrošināt pilnvērtīgu skolas administrācijas un pedagogu darba apmaksu no valsts mērķdotācijas, papildus tiek piešķirts finansējums no pašvaldības budžeta.

Pedagogus ir grūti nodrošināt ar optimālām slodzēm. Lazdonas pamatskolas skolēnu skaits ir kritiski mazs, ar kādu nākotnē būs arvien grūtāk nodrošināt labu izglītības kvalitāti, sekmīgu socializācijas prasmju apgūšanu pašiem skolēniem, jaunā - kompetencēs balstītā mācību satura ieviešanu un mūsdienīgas mācību vides attīstību, pamatots domes sēdes lēmumā.

Tādēļ nolemts likvidēt Lazdonas pamatskolu, tās īstenotās izglītības programmas nododot Madonas pilsētas vidusskolai un Madonas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādei "Kastanītis". Lazdonas pamatskolas pamatizglītības un pirmsskolas izglītības programmu nodošana šīm izglītības iestādēm neierobežo skolēniem iespēju izvēlēties jebkuru citu izglītības iestādi.

Pašvaldība uzsver, ka Madonas novadā skolu tīkla sakārtošana tiek plānota, analizējot visus kritērijus un to savstarpējo saistību un līdzsvarotas attīstības iespējas visa novada mērogā.

Lazdonas pamatskolas likvidēšanu sāks 12. jūnijā un pabeigs līdz 31. jūlijam.

Domes uzdeva Madonas novada pašvaldības Izglītības nodaļas vadītājai Solvitai Seržānei lēmumu par Lazdonas pamatskolas likvidēšanu saskaņot ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Lazdonas pagasta un Madonas pilsētas pārvaldes vadītājiem līdz 15.augustam pašvaldībā jāiesniedz priekšlikumi pašvaldības izpilddirektoram par Lazdonas pagasta teritorijā faktiski dzīvojošo skolēnu pārvadājumu nodrošināšanu uz izglītības iestādēm.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu