8. marts - diena, lai atzīmētu sieviešu ekonomiskos, politiskos un sabiedriskos panākumus (4)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Dagnija Lejiņa.
Dagnija Lejiņa. Foto: publicitātes

Iespējams, daudziem 8. marts asociējas ar sarkanām tulpēm un padomju laikiem. Tomēr tradīcija atzīmēt 8. martu sākās jau tālajā 1911. gadā Austrijā, Dānijā, Vācijā un Šveicē. Savukārt 1975. gadā par svinamo dienu to atzina ANO, lai atzīmētu sieviešu ekonomiskos, politiskos un sabiedriskos panākumus.

Kustības “Novatore” līdzdibinātāja Dagnija Lejiņa aicina neļaut negatīvajai vēsturiskajai pieredzei “nozagt” svētkus, un, viņasprāt, 8. marts ir laba diena, kad svinēt sieviešu panākumus.

“Pagājušā gada notikumi ASV, Irānā, Afganistānā ir atgādinājums, cik sieviešu tiesības ir trauslas. Pasaules Ekonomikas Forums ir aprēķinājis, ka “dabiskā” plūsmā pilnīgu sieviešu vienlīdzību pasaule sasniegtu pēc 132 gadiem, pirms pandēmijas tie bija simts gadi.

Tāpēc, manuprāt, 8. marts ir laba diena, kad diskutēt par veicamajiem “mājas darbiem” sieviešu ekonomiskai iespējošanai gan Latvijā, gan arī globāli. ANO šogad kā galveno tēmu 8. martam izvirzījis nepieciešamību pēc iekļaujošām tehnoloģijām un digitālās izglītības. Arī tas ir svarīgi!” saka Lejiņa.

Bet kā tad atzīmēt? Lejiņa min dažas idejas:

1. Atzinība. Jā, dāvinām ziedus! Un ne tikai vīrieši sievietēm, bet arī mēs viena otrai. Tā ir atzinība, novērtējums un atgādinājums. Vislabāk tos pasniegt kopā ar skaļi izteiktu atzinību un cieņu. Papildu jēgu varam piešķirt, ziedus pērkot no sievietēm – mazumtirgotājām, audzētājām vai no kundzes tirgū, kam šie, iespējams, ir vienīgie ienākumi.

2. Rūpes. Iedod sev vai kādai sev tuvai sievietei brīvdienu. Pēc OECD datiem, Latvijā vidēji sievietes iegulda mājas darbos divas reizes vairāk laika nekā vīrieši. Ja pazīsti kādu mammu, kam ģimenes slogs vien uz viņas pleciem – 8. marts ir īstā diena, kad piedāvāt palīdzīgu roku.

3. Drosme. Iedrošini sievietes pieteikties amata paaugstinājumam un prasīt adekvātu samaksu par darbu. Pēc Eurostat datiem, atalgojuma plaisa Latvijā 2020. gadā bija 22,3%, kas bija augstākais rādītājs Eiropā. 2021. gadā, pateicoties pandēmijas atbalstam, tā samazinājusies līdz 14,6%, bet pērn atkal palielinājusies. Kamēr vīrietis nopelna vienu eiro, sieviete - tikai 85 centus.

4. Empātija. Nabadzībai Latvijā ir sievietes seja. Sievietes visvairāk cieš arī no vardarbības. Ziedo organizācijām, kurām rūp sieviešu labklājība un mentālā veselība, piemēram, “Marta” vai “Skalbes”. Ziedo vienreiz vai padari regulāru maksājumu sev svarīgai iniciatīvai par tradīciju, ko sākt 8. martā!

5. Informētība. Sarīko darbavietā izglītojošas sarunas par dzimumu līdztiesības jautājumiem! Vai esi pārliecināta, ka jūsu kolektīvā ir vienlīdzīga apmaksa? Pajautā. Ja ir, tad nosviniet. Ja ne, meklējiet risinājumus! Veiksmīgi pasaules uzņēmumi pievērš uzmanību dažādības un līdztiesības nodrošināšanai darba vietā. Ja darba vide kļūst patīkamāka visiem, ir iespējams sasniegt vairāk!

6. Iedvesma. Noskaties filmu par sieviešu tiesībām vai kādu spilgtu līderi – sievieti! Piemēram, Netflix “Sufrāžistes” par sieviešu tiesību cīņu aizsākumiem Anglijā. Ir vieglāk noticēt savam un citu sieviešu potenciālam, ja acu priekšā ir piemēri tam, uz ko sievietes ir spējīgas!

7. Ieguldījums. Iegādājies produktus un pakalpojumus pie sievietēm! Sievietēm retāk ir iespēja veidot uzkrājumus, turklāt sievietes biežāk ir vientuļie vecāki, kam jāuzņemas rūpes par bērniem.

8. Solidaritāte. Pievienojies līdzīgi domājošām sievietēm, lai akcentētu sev svarīgas problēmas, piemēram, kustībai “Novatore”. Ir svarīgi veidot atbalsta grupas un uzturēt kontaktu ar līdzīgi domājošām sievietēm, lai jūsu vajadzības tiktu sadzirdētas.

“Katrai sajūta par svētkiem ir atšķirīga. Svini tā, kā tev patīk, – ar labu grāmatu, teātri, tuvākajām draudzenēm, ģimenē vai pie dabas. Bet pacenties izdarīt kaut ko tādu, kas iepriecinātu vēl kādu sievieti tev apkārt,” aicina Lejiņa.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu