Rezņikovs: Ukraina nav saistīta ar "Nord Stream" saspridzināšanu (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs
Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas valdība nebija iesaistīta gāzesvadu "Nord Stream" saspridzināšanā pagājušā gada septembrī, trešdien paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

Ministrs ar šādu paziņojumu nāca klajā Stokholmā pirms Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru sanāksmes, reaģējot uz laikraksta "The New York Times" otrdienas publikāciju, kurā, pamatojoties uz jaunāko ASV izlūkošanas informāciju, apgalvots, ka "Nord Stream" saspridzināšanu, iespējams, veicis grupējums, kas atbalsta Ukrainu.

Saskaņā ar laikraksta ziņoto, nekas neliecina, ka grupējums būtu darbojies pēc Ukrainas valdības amatpersonu rīkojuma. "The New York Times" arī neatklāja, kur iegūta šāda informācija.

Taču "Nord Stream" sabotāža nāca par labu Ukrainai, apgrūtinot Krievijas iespējas iekasēt naudu no dabasgāzes pārdošanas Rietumeiropai, norādījis laikraksts.

Tajā pašā laikā incidents izraisīja arī gāzes cenu kāpumu, kas ietekmēja Ukrainas sabiedrotos, sevišķi Vāciju.

"The New York Times" ziņo, ka sabotieri ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina pretinieki, bet viņu vārdi netiek atklāti. Netiek atklāts arī operācijas vadītājs un finansētājs.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks jau otrdien tviterī paziņoja, ka Ukrainai nav nekādas saistības ar gāzesvadu "Nord Stream" saspridzināšanu un tā neko nezina par grupējumiem, kas to būtu varējuši veikt.

"Nord Stream" sabotāžu izmeklē Vācijas, Zviedrijas un Dānijas varasiestādes.

Vācijas mediji vēsta, ka, pēc Vācijas izmeklētāju domām, sabotieru grupā ietilpa pieci vīrieši un viena sieviete, kas izmantojuši profesionāli viltotas pases. Viņi iznomājuši laivu un izbraukuši no Rostokas.

Vācijas raidorganizācijas ARD un SWR, kā arī laikraksts "Die Zeit" ziņo, ka Vācijas izmeklētāji atklājuši sprāgstvielu pēdas uz galda laivas kajītē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu