Kā pa kluso apaugļot neskaitāmas sievietes un izsprukt cauri sveikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kvinsijs Fortjē
Kvinsijs Fortjē Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Amerikānis Kvinsijs Fortjē bija reproduktīvās veselības speciālists, kurš savas karjeras laikā bez pacientu ziņas pats ar savu sēklu apsēkloja neskaitāmas pacientes. Tiesa, viņš nekad nenonāca cietumā un pat nezaudēja savu ārsta licenci.

2020. gada dokumentālajā filmā “Baby God”, kas skatāma LMT Viedtelevīzijā, atklāts dīvainais Fortjē stāsts un intervēti daži no viņa daudzajiem pēcnācējiem, uzskatāmi parādot, ka sākotnēji daudzu apbrīnotas medicīnas ģēnijs patiesībā bija manipulatīvs krāpnieks, kas dzīvoja pēc savas samaitātās morāles likumiem.

Diemžēl pat tad, kad atklājās visa netīrā patiesība, Fotjē karjera netika sagrauta, viņš nezaudēja ārsta licenci, viņš nenonāca cietumā, viņš netika saukts pie atbildības. Viņa advokāti atspēkoja visas pret Fortjē izvirzītās apsūdzības un apklusināja mātes, kurām nebija ne jausmas, ka viņu atvases bioloģiskais tēvs nav tas, ko viņas domā.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Fortjē bez īpašiem traucēkļiem turpināja strādāt līdz savai nāvei 2006. gadā, kad viņš bija 93 gadu vecs. Turklāt 1991. gadā zinātniskais žurnāls “Las Vegas Review Journal” viņu pasludināja par Nevadas gada ārstu. Neticami, vai ne?

Kā vēstīts dokumentālajā filmā, Fortjē advokāti apgalvoja, ka Nevadas štata likumdošanā nav īsti minēts, ka ārstam aizliegts pacienšu apaugļošanā izmantot savu spermu. Varētu domāt, ka tagad, kad cilvēki ir uzzinājuši par Fortjē un vairāku citu ārstu līdzīgām neģēlībām, caurums likumdošanā ir aizlāpīts. Ne gluži.

Vien trīs štatos ASV apaugļošanas krāpniecība ir kriminalizēta. Nevada nav viens no šiem štatiem. Indiana un Teksasa ir divi štati, kuros ir pieņemts likums, kas aizliedz ārstiem slēpt, kā viņi izmanto reproduktīvos materiālus, piemēram, spermu. Teksasā visi, kas pieķerti pārkāpjam šo likumu, tiek sodīti par seksuālu vardarbību, iekļauti dzimumnoziedznieku sarakstā un, iespējams, tiek apcietināti. Kalifornijā savukārt ir aizliegts izmantot spermu, olšūnas vai embrijus jebkādā citā veidā, kas nesakrīt ar pacienta un apaugļošanas materiāla sniedzēja līgumā rakstīto.

Šajos trīs štatos ir bijuši vairāki gadījumi, kad apsūdzēti un notiesāti ārsti, kuri izmantoja paši savu spermu, lai apaugļotu pacientes, tomēr izmaiņas likumdošanā tika veiktas tikai tad, kad apkrāptās iesniedza petīcijas par šo izmaiņu veikšanu. Kāpēc Nevadā tā nenotika?

Pirmo reizi Fortjē tika iesūdzēts tiesā 1996. gadā. Mērija Kredoka, kura pie Fortjē pēc palīdzības vērsās divas reizes 1970. gados, vēlāk atklāja, ka Fortjē viņu apaugļojis pats ar savu spermu. Viņa ārstu iesūdzēja tiesā. Liecību tiesā viņa sniedza 2001. gadā, tomēr divas dienas pēc tam lieta pēkšņi tika slēgta un padarīta konfidenciāla. Fortjē tika iesūdzēts tiesā vēlreiz, kad Patriks Fulmers atklāja, ka viņš nav abu savu bērnu tēvs. Un atkal 2006. gadā – tajā pašā gadā, kad nomira Fortjē – lieta tika slēgta. Mūsdienās abas šīs lietas ir slepenas, kā arī izmeklēšana pēc Fortjē nāves tika izbeigta, vēstīts izdevumā "Women's Health".

“Viņš nomira, un, kad tas notika, lieta tika izbeigta. Ja ārsts ir miris, nav nekāda sabiedriskā labuma šīs lietas cilāšanā. Mūsu uzdevums ir necilāt 35 gadus senu lietu, bet pasargāt sabiedrību šeit un tagad,” rakstīja juriste Lina Begsa.

Tiesa, nekas no tā nav izdarīts. Pat ja Kredoku un Fulmeru ģimene gribētu protestēt un mainīt likumdošanu, viņi to nevar, jo noslēgtās vienošanās neļauj viņiem runāt. Tāpēc Nevadā nekas nav mainījies. Nevadā var pa kluso apaugļot sievietes un vēlāk priecāties, ka tev ir vairāk bērnu nekā Čingishanam.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu