NYT: Pentagons bloķē Krievijas kara noziegumu pierādījumu nodošanu SKT

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

ASV Aizsardzības ministrija bloķē prezidenta Džo Baidena administrācijas ieceri nodot Starptautiskajai krimināltiesai (SKT) Hāgā ASV specdienestu savāktos pierādījumus par Krievijas kara noziegumiem Ukrainā, ziņo ASV laikrasts "The New York Times" (NYT).

Pentagons iebilst pret palīdzību SKT Krievijas kara noziegumu lietu izmeklēšanā, jo baidās radīt precedentu, kas var palīdzēt šai tiesai saukt pie atbildības arī amerikāņus.

NYT atsaucās uz amatpersonu teikto, ka pārējā Baidena administrācija, tostarp specdienesti, Valsts departaments un Tieslietu ministrija, atbalsta šo pierādījumu nodošanu SKT.

Šie pierādījumi ietver detaļas, kas attiecas uz izmeklēšanu, kuru SKT galvenais prokurors Karims Hans uzsāka pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā.

Šajos datos ir informācija par Krievijas amatpersonu lēmumu tīšām dot triecienus Ukrainas civilajai infrastruktūrai un nolaupīt tūkstošiem ukraiņu bērnu no okupētās teritorijas.

ASV Kongress decembrī atcēla juridiskos ierobežojumus, lai ASV varētu palīdzēt ar Ukrainas karu saistīto noziegumu izmeklēšanās un iespējamā tiesiskā vajāšanā. Baidena administrācijas iekšienē tomēr turpinās politisks strīds par to, vai ASV to vajadzētu darīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu