Leonīds Volkovs iekuļas skandālā ar atbalstu oligarhiem un paziņo par aiziešanu no amata FBK (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Leonīds Volkovs
Leonīds Volkovs Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs paziņojis par aiziešanu no starptautiskā pretkorupcijas fonda “ACF International” valdes priekšsēdētāja amata pēc tam, kad viņš paudis atbalstu Krievijas oligarhiem.

Volkovs paziņojis, ka viņš ņem pauzi savā sabiedriski politiskajā darbībā “ACF International” vadītāja amatā.

Šādu paziņojumu Volkovs izplatījis pēc tam, ka atklātībā nonāca informācija, ka viņš esot parakstījis vēstuli, kurā Eiropas Komisija tiek aicināta atcelt sankcijas ar “Alfa group” saistītajiem Krievijas uzņēmējiem un oligarhiem Mihailam Fridmanam, Pjotram Avenam, Germanam Hanam un Aleksejam Kuzmičevam.

Vēstule, kas adresēta Eiropas Komisijai un kuru parakstījuši vēl vairāki Krievijas opozīcijas pārstāvji, datēta ar 2023.gada 7.februāri.

Informāciju par šo vēstuli publiskoja bijušais Krievijas radiostacijas “Eho Moskvi” galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs. Šādi viņš rīkojies, visticamāk, atbildot uz Korupcijas apkarošanas fonda jaunāko pētījumu, kurā teikts, ka Venediktovs pelnījis naudu dažādos līgumos ar Maskavas mēriju.

Volkovs vispirms noliedza, ka būtu šādu vēstuli parakstījis, tomēr jau vēlāk paziņoja, ka vēlas atvainoties ikvienam, kuru uzticību esot pievīlis, tostarp saviem sekotājiem, kolēģiem un Aleksejam Navaļnijam.

Volkovs savā “Telegram” kanālā publiskoja citas, līdzīgas vēstules kopiju. Šī vēstule, uz kuras ir arī Volkova paraksts, datēta ar 2022.gada 14.oktobri, ir adresēta Eiropas Savienības augstākajam pārstāvim ārlietās Žuzepam Borelam.

Arī šajā vēstulē izteikts aicinājums atcelt sankcijas, kas noteiktas ar “Alfa group” saistītajiem uzņēmējiem. Informāciju par šo vēstuli publiskojis arī Venediktovs.

Volkovs ar sociālo tīklu starpniecību uzsvēra, ka pirmā vēstule bijusi liela kļūda.

“Šī vēstule bija liela politiska kļūda. Vēl sliktāk, to parakstot, es pārsniedzu savas pilnvaras – parakstīju to nevis kā privātpersona, bet gan organizācijas vārdā. Kolēģus par to es neinformēju, tādējādi viņus iegāžot,” pirmo vēstuli komentējis Volkovs.

Viņš arī uzsvēra, ka viņš neesot devis piekrišanu sava paraksta izmantošanai februāra vēstulē.

Kā ziņo “The Moscow Times” februāra vēstuli esot parakstījusi vēl vairāki, tostarp Krievijas neatkarīgā televīzijas kanāla “Doždj” dibinātājās Natālija Sindejeva un Vera Kričevska, kā arī Lielbritānijā dzīvojošais uzņēmējs Jevgēņijs Čičvarkins.

Alekseja Navaļnija dibinātais Korupcijas apkarošanas fonds jau kopš pagājušā gada pavasara uztur un papildina “Korupcionāru un kara uzkurinātāju” sarakstu”. 

No ar “Alfa group” saistītajām personām, sarakstā ir tikai Pjotra Avena vārds.

Pēc Krievijas pagājušā gada sāktā iebrukuma Ukrainā, simtiem Krievijas uzņēmēju un oligarhu tika pakļauti Rietumu sankcijām par Vladimira Putina kara mašīnas finansēšanu vai atvalstīšanu.

Sankcijas tika noteiktas arī ar “Alfa grup” saistītām personām. ASV melnajā sarakstā tika iekļauta arī banka “Alfa bank”.

Pagājušā gada rudenī ASV laikraksts “The Wall Street Journal” vēstīja, ka Mihails Fridmasn piedāvājis pārskaitīt Ukrainai vienu miljardu ASV dolāru no saviem privātajiem līdzekļiem, lai pārliecinātu Lielbritāniju atcelt viņam noteiktās sankcijas. Pat Fridmans šo informāciju gan noliedza.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu