Video ⟩ Žagars: Jautājumā par pieminekļu aizvākšanu mēs drīkstam būt emocionāli (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dailes teātra direktors, aktieris Juris Žagars
Dailes teātra direktors, aktieris Juris Žagars Foto: Sintija Zandersone/LETA

Jautājumā par pieminekļu aizvākšanu sabiedrība drīkst būt emocionāla un tai vajag tādai būt, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Dailes teātra direktors, aktieris Juris Žagars.

Viņš atbalsta nostāju, ka vajag no sabiedriskām vietām aizvākt vēsturiski kontroversālu kultūras darbinieku pieminekļus, ja tie daudziem raisa negatīvas emocijas. Žagars gan uzskata, ka pieminekļus nevajag pārkausēt vai iznīcināt, bet pārvietot uz kādu citu vietu.

"Protams, būtu labāk, ja mēs būtu izdarījuši to 1993. vai 1995. gadā, kad padomju armija izgāja no Latvijas. Nu, mēs to neizdarījām, jo Krievija tajā brīdī nebija ienaidnieks. Tagad Krievija ir ienaidnieks," sacīja Dailes teātra direktors.

Runājot konkrēti par pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim, Žagars atzina, ka redz viņu kā padomju varas pārstāvi un nav pārliecināts, ka Upīša piemineklim ir jāstāv pie Rīgas Kongresu nama ēkas, kur tas atrodas patlaban.

Žagars uzskata, ka Latvijā vajadzētu veidot skulptūru parku, uz kurieni tiktu pārvietotas šādas skulptūras, krājot vēstures liecības.

"Es zinu, ka Cēsīs mēs Ļeņinu nolikām tādā zārciņā, koka kastē, un visiem ļoti patīk, visi iet un fotografējas," klāstīja mākslinieks.

Kā ziņots, kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā un Krievijas līderu neslēptas jūsmošanas par bijušās Padomju Savienības varenību Latvijā ir aktualizējies jautājums par nepieciešamību aizvākt pieminekļus, kas uzstādīti, lai cildinātu padomju varu vai to atbalstījušus cilvēkus.

Rīgas domes Pieminekļu padome pagājušajā nedēļā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1. garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu