Dzemdību nams atvainojas mātei, kurai bija rekomendēts ķeizargrieziens, bet slimnīcā lika dzemdēt pašai

CopyLinkedIn Draugiem X
Dzemdības. Ilustratīvs attēls
Dzemdības. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Divu bērnu māte Maija [vārds mainīts] raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" dalījās savā dzemdību pieredzē, laižot pasaulē bērniņu Rīgas Dzemdību namā. Lai gan viņas ginekoloģe dokumentos norādīja ķeizargrieziena iespēju, sieviete pavadīja vairākas stundas sāpēs parastajās dzemdībās, ārsti viņai situāciju neizskaidroja un beigās tomēr taisīja ķeizargriezienu. 

Maija atcerējās, ka vecmāte bija ļoti uzstājīga, brīžiem deva pavēles un izteica komandas "tev vajag to izdarīt, tu nevari mocīt bērnu". Dzemdības turpinājās piecas stundas, bet bērniņš nedzima.

Sestajā stundā Maijai jau sāka aptumšoties apziņa, ķermenis drebēja. "Atnāca daktere un nolika man priekšā papīru, ko man vajadzēja parakstīt, un es nevarēju saprast, kas tas tāds ir un kas man tagad būtu jādara. Tad viņa teica – ja mēs tā nevaram sarunāt, tad mēs taisīsim to akūto ķeizargriezienu," stāstīja Maija.

Tālāk viss noticis zibenīgi, viņa uzvesta uz operāciju zāli, uztaisīta anestēzija un bērns bijis desmit minūšu laikā klāt.

Taču pati ārste, kura veica operāciju, atzina "jūs viņu nebūtu pati piedzemdējusi", jo bērniņam nabassaitīte bija ļoti cieši aptinusies ap kaklu.

Kļūdu komunikācijā un notiekošā neizskaidrošanu Dzemdību nams atzīst un nožēlo situāciju, kas radās neskaidras un varbūt ne tik empātiskas komunikācijas dēļ, un atvainojos māmiņai par sagādātajām neērtībām un pārdzīvojumiem, kuras dēļ māmiņas dzemdību pieredze nav tik pozitīva.

Saskaņā ar šogad publicēto pētījumu 36% no aptaujātajām sievietēm dzemdībās Latvijā saskārušās ar medicīnas personāla negatīvu attieksmi.

Visu raidījumu skaties šeit!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu