Sunaks un Baidens apsprieduši Ķīnas augošo uzstājību (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks un ASV prezidents Džo Baidens
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks un ASV prezidents Džo Baidens Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks un ASV prezidents Džo Baidens apsprieduši Ķīnas Komunistiskās partijas augošo uzstājību un vienojušies par vairākām transatlantiskajām vizītēm.

Baidens paziņoja, ka plāno apmeklēt Ziemeļīriju un Īriju, lai atzīmētu 25 gadus kopš Lielās piektdienas miera līguma noslēgšanas, ar ko Ziemeļīrijā tika izbeigta 30 gadus ilgusī starpkopienu vardarbība. Savukārt Sunaks uzaicināts jūnijā apmeklēt Vašingtonu.

Sunaks un Baidens tikās ASV jūras spēku bāzē Sandjego pēc paziņojuma par AUKUS alianses zemūdeņu darījumu, kurā iesaistījušās abas valstis un Austrālija.

Līderi vienojās saskaņot ASV un Lielbritānijas mērķus un intereses pasaulē un sadarboties, lai panāktu globālo stabilitāti, paziņoja Sunaka birojs.

Runājot par Ķīnu, Sunaks un Baidens secināja, ka Ķīnas Komunistiskās partijas augošā uzstājība rada jaunas problēmas.

Sunaks izklāstīja soļus, ko Lielbritānija sper, lai aizsargātu Lielbritānijas nacionālās un drošības intereses, norādīja Dauningstrīta, piebilstot, ka līderi vienojušies, ka nepieciešams uzturēt dialogu ar Pekinu.

Abu valstu līderi arī apsprieda Ukrainu un vienojās, ka nepieciešams nodrošināt Ukraina uzvaru karā un panāk ilgstošu mieru, ko vairs neapdraud Krievija. Viņi arī nosprieda, ka ASV un Lielbritānijai jāuzņemas koordinējošā loma starptautiskajos centienos atbalstīt Ukrainu.

Tika runās arī par ASV likumu inflācijas samazināšanai, ko Lielbritānija uzskata par protekcionistisku.

"Līderi apsprieda ASV inflācijas samazināšanas likumu. Premjerministrs pauda cerību, ka mūsu valdības varēs turpināt sadarbību, lai vairotu darbavietas un veicinātu izaugsmi abās mūsu valstīs," paziņoja Sunaka birojs.

Sunaka vizīte ASV jūnijā dos iespēju līderim turpināt sarunas par ekonomisko attiecību stiprināšanu starp abām valstīm, norādīja Dauningstrīta.

Baltais nams pavēstīja, ka abi līderi apliecinājuši ticību Lielās piektdienas miera līgumam un atzinīgi novērtējuši jauno Vindzoras ietvaru, kura mērķis ir risināt Ziemeļīrijas protokola problēmas saistībā ar preču kustību starp Eiropas vienoto tirgu un Lielbritāniju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu