Krievijas liberāli noskaņotā sabiedrības daļa par Kanādas režisora Daniela Roera veidotās filmas uzvaru kategorijā «labākā dokumentālā filma» izteikušies ar lielu atzinību. Filmā attēloti notikumi, kas saistīti ar Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšanu ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie «Novičok» grupas, 2020. gada augustā. Dokumentēta šim notikumam sekojusī izmeklēšana, kas atklāja patiesību par viņa slepkavības mēģinājumu un Krievijas politisko sistēmu. Tomēr filmas apbalvošana izpelnījusies dažādu auditorijas reakciju. Īpaši kritiski tā uztverta Ukrainā.

Ukrainā apbalvojuma piešķiršana filmai par Krievijas «vienīgo opozicionāru» Navaļniju uztverta teju kā Krievijas imperiālistisko ambīciju leģitimizācija. Galu galā, Krievijas kultūra un valoda jau ilgstoši ir viens no Krievijas nozīmīgākajiem instrumentiem, lai pakļautu savas kaimiņvalstis. Tomēr filmas apbalvošanai ir arī aizstāvji, kas norāda ne tikai uz tās augsto kvalitāti un nozīmi Krievijas opozīcijas motivācijas celšanai.

Sašutumu īpaši pasvītroja fakts, ka Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim uzstāšanās Oskara pasniegšanas ceremonijā tika atteikta jau otro gadu pēc kārtas, aizbildinoties ar pasākuma apolitisko raksturu. Šeit jānorāda, ka nesena sabiedriskā viedokļa aptauja ASV lieicina, ka sabiedrības atbalsts Ukrainai pamazām krītas. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X