Savākti paraksti pret galvaspilsētas bebru nogalināšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti nepieciešamie 2000 parakstu iniciatīvai par Rīgas domes plāna nogalināt galvaspilsētas bebrus apturēšanu.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Georgijs Jakovļevs. Parakstus viņš plāno iesniegt Rīgas domē.

Jakovļevs skaidro, ka iniciatīva veidota ar mērķi apturēt bebru bezgalīgu ķeršanu un nogalināšanu, kā tas notiks, īstenojoties Rīgas domes plānam. Viņaprāt, 60 vai vairāk bebru likvidācija neatrisinās problēmu ar infrastruktūru un teritoriju applūšanu, kas ir reāli novēršamā problēma, jo noķerto vietā ātri ienāks citi bebri, koj au gadiem ilgi uzsverot eksperti.

Latvijas un Rīgas vides aizsardzības un dzīvnieku aizsardzības nevalstiskajām organizācijām nav bijis iespējas piedalīties diskusijā Mājokļu un vides departamenta Medību koordinācijas komisijas sēdēs, iepazīties un apstrīdēt pieņemto lēmumu. Neskatoties uz Eiropas Kopienu padomes Direktīvu par dabisko dzīvotņu, savvaļas faunas un floras aizsardzību, mednieki Latvijā ik gadu nogalina 20-30 tūkstošus bebru, jo Dzīvnieku aizsardzības likums uz medījamo dzīvnieku sugām neattiecas, akcentē iniciatīvas virzītājs.

Pēc pašvaldības datiem, pēdējo trīs gadu laikā bebru dambju nojaukšanai iztērēti vairāk nekā 27 000 eiro. Šogad janvārī ar vienu no medniekiem ir noslēgts līgums par bebru izķeršanu līdz 2024.gada beigām. Līguma summa ir 30 000 eiro.

"Kādēļ par bebru praktiski bezjēdzīgo likvidāciju medniekiem tiks maksāts, ja bebru nomedīšanas fakts nerisina pašu problēmu - infrastruktūras bojājumus un teritoriju applūšanu? Šis ir kārtējais gadījums, kas uzskatāmi apliecina neprofesionalitāti savvaļas sugu pašvaldībā mūsu galvaspilsētā un valstī," pauž Jakovļevs.

Viņš uzskata, ka 21.gadsimtā ir nehumāni iznīcināt dzīvniekus un šāds Rīgas domes lēmums ir cietsirdība pret savvaļas dzīvniekiem Rīgas pilsētā.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldība piešķīrusi 30 000 eiro bebru populācijas ierobežošanai pilsētā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Pašvaldība skaidro, ka galvaspilsētā ir vairāki simti bebru, un to populācija strauji augusi labvēlīgo apstākļu, piemēram, dabisko ienaidnieku trūkuma dēļ.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu