Borels par Putina aresta orderi: tas ir tikai sākums (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels
Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels paziņojis, ka Hāgas Starptautiskās Krimināltiesas lēmums izdot Krievijas diktatora Vladimira Putina aresta orderi ir tikai procesa sākums. Saziņas vietnē “Twitter” Borels raksta, ka Putinam neizdosies izvairīties no atbildības par noziegumiem pret Ukrainu.

“Starptautiskās Krimināltiesas lēmums (SKT) lēmums izdot Vladimira Putina aizturēšanas orderi par kara noziegumu saistībā ar bērnu nelikumīgu deportāciju un pārvešanu no Ukrainas uz Krieviju ir sākums procesam, lai sauktu [viņu] pie atbildības. Mēs novērtējam un atbalstām SKT darbu. Nevar būt nesodāmība,” rakstīja Borels.

Piektdien, 17. martā kļuva zināms, ka Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi starptautiskus orderus Vladimira Putina un Krievijas Federācijas bērnu tiesību komisāres Marijas Ļvovas-Belovas aizturēšanai. Kā norādīts tiesā, ir “pamatots pamats” uzskatīt, ka Krievijas prezidents ir personīgi atbildīgs par bērnu deportāciju no Ukrainas.

Ar orderi likumsargiem 123 valstīs ir atļauts arestēt Putinu. Putina runas vīrs Dmitrijs Peskovs apgalvoja, ka ordera izdošana ir nepieņemama, savukārt Ukrainas līderis Volodimirs Zelenskis šo SKS lēmumu nosauca par vēsturisku.

ASV prezidents Džo Baidens sacīja, ka Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) lēmums izdot orderi Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšanai ir “ļoti stingra pozīcija”.

Jāpiebilst gan, ka pašas ASV, kā arī, piemēram, Ķīna nav to 123 valstu vidū, kas atzīst Hāgas Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) jurisdikciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu