Kā ātri zaudēt lielu naudas summu, parādot fotoradaram vidējo pirkstu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Facebook/Polizei NRW Mettmann

Pirms pāris gadiem Ratingenē kāds BMW vadītājs ar fotoradaru tika pieķerts pārkāpumā – viņš brauca 10 km/h par ātru. Par šādu pārkāpumu sods varēja būt niecīgs, taču šoferis radaram nolēma parādīt vidējo pirkstu, sodu ievērojami palielinot.

Sods par braukšanu ar 10 km/h ātrāk nekā atļauts šoferim būtu izmaksājis 20 eiro. Jā, nepatīkami, tomēr tas ir 60 reizes mazāk, nekā viņam nāksies maksāt tagad. Likuma sargiem nepatika, ka BMW šoferītis fotoradaram parādīja vidējo pirkstu, šo nepiedienīgo žestu traktēja kā personīgu aizvainojumu un iesniedza tiesā sūdzību pret pārkāpēju.

Tagad kļuvis zināms, ka Ratingenes apgabaltiesa sūdzību uzskatīja par pamatotu un piesprieda šoferim naudas sodu 1200 eiro apmērā. Līdz ar to viņš tikai ar vienu rokas kustību pareizināja sākotnējo sodu ar 60.

Metmanas apriņķa policija "Facebook" raksta, ka vidējā pirksta parādīšana uztverama kā necieņas izrādīšana ne tikai policistiem, bet arī glābšanas dienestu darbiniekiem un ugunsdzēsējiem.

"Mēs domājam, ka visi ir pelnījuši cieņu – ne tikai policisti, bet visi iedzīvotāji, un tas attiecas arī uz mūsu darbiniekiem ātruma mērīšanas punktos," teikts policijas ierakstā "Facebook". Savā ierakstā policija norāda arī uz to, ka ātruma mērierīces nereti tiek bojātas vai aizsegtas un gadījumā, ja ātruma mērīšanu veic cilvēks, tad šoferi likuma sargiem strīdas pretī un pat uzbrūk, dažkārt policistus arī traumējot.

Nav vienīgais gadījums

Jāteic, ka Vācijā tiesībsargājošās iestādes visai bargi uztver necieņas izrādīšanu. Tā, piemēram, kāds BMW X3 vadītājs 2020. gada aprīlī Kulmbahā tika pieķerts braucam 11 km/h ātrāk nekā atļauts. Sods par šādu pārkāpumu nebūtu liels, tomēr arī šim vadītājam piemita netikums kamerām rādīt vidējo pirkstu, par ko apgabaltiesa viņam piesprieda 1500 eiro naudas sodu.

Tiesa viņam arī piemēroja viena mēneša transportlīdzekļa vadīšanas aizliegumu.

Vācijā ar likumu noteikts, ka par personas, kas var būt gan privātpersona, gan policists, aizvainošanu var piespriest naudas sodu vai pat piemērot cietumsodu līdz vienam gadam. Aizvainošana var būt gan mutiska, gan ar nepieklājīgiem žestiem.

Kā vēsta "Auto motor und sport", policijas praksē ir arī gadījumi, kad naudas sods piespriests arī par tiešu nepieklājību. Piemēram, kādam šoferim nācās šķirties no 200 eiro, jo viņš policijas darbinieci uzrunāja ar "tu, meitenīt". 600 eiro samaksāja kāds autovadītājs par policista iedunkāšanu, bet naudas soda rekords par vidējā pirksta rādīšanu ir 4000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu