Lai kafija uz brīdi paiet malā: 7 Latvijas zāļu tējas organisma attīrīšanai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Fortyforks/Shutterstock

Pēc garās ziemas nereti ciešam no vitamīnu deficīta un jūtamies novārguši, tāpēc esam arī uzņēmīgāki pret slimībām. Atbrīvoties no ziemā uzkrātās liekās “bagāžas” – toksīniem un sārņiem – var palīdzēt paradumu maiņa. Lai atgūtu mundrumu, svaigu sejas krāsu un stiprinātu imunitāti, pamēģini 3–4 nedēļu garumā aizstāt dienišķo kafiju ar aromātisku Latvijas zāļu tēju.

“Apotheka” sertificētā farmaceite Laila Zālīte skaidro, kādas zāļu tējas jādzer, lai pavasarī attīrītu organismu, kāda ir šo tēju iedarbība un kā tās pareizi lietot.

Organismam tik svarīgais skābju un sārmu līdzsvars 

"Dabīgu tēju detoksikācijas kūre stiprina organismu, veicina toksīnu izvadīšanu un palīdz stāties pretim vīrusiem.

Viens no mūsu gadsimta cilvēku slimību iemesliem ir skābju un sārmu līdzsvara izmaiņas organismā - mēs esam pārāk skābi.

Dažādi pārtikā lietotie produkti (kafija, majonēze, kečups, šokolāde, alkohols u.c.) veicina skāba pH līmeņa veidošanos organismā," norāda speciāliste, piebilstot, ka bieži vien šādi produkti veido 8O% mūsu uztura.

Mēreni sārmainas vides uzturēšana ir organisma svarīgākā bioloģiskā funkcija. “Ķermenis vislabāk funkcionē tad, kad pH līmenis ir balansā, proti, pastāv līdzsvars starp skābu un sārmainu vidi.

Attīrošo tēju lietošana kursa veidā var palīdzēt mazināt skābo vidi, kas rodas no cukurota, trekna un smaga ēdiena, kā arī neveselīgiem paradumiem – pārlieku biežām kafijas pauzēm, miega bada, smēķēšanas vai alkohola lietošanas,”

stāsta Laila Zālīte. “Attīrošās tējas ik pa laikam var lietot ikviens cilvēks bez nopietnām veselības problēmām. Tādā veidā var uzlabot pašsajūtu un veselību, un, jo tīrāks organisms, jo spēcīgāka imunitāte. Pēc attīrošo tēju lietošanas ķermenis tāpat arī efektīvāk uzņem minerālvielas un vitamīnus.”

Attīrošajām tējām vai tēju maisījumiem piemīt urīndzenošas, žults sekrētu izdalošas, gremošanas procesu uzlabojošas un vēdera izeju veicinošas īpašības. Dzerot tējas, kuru sastāva ir pienenes vai bērzu pumpuri, rēķinies, ka tev biežāk nāksies doties uz labierīcībām, jo šiem augiem piemīt diurētiskas īpašības. Ir arī tādas tējas, kas veicina sviedru izdalīšanos, stimulē liesas darbību, palīdz attīrīt asinis un no locītavām izvadīt sāļus, kā arī samazināt skābes līmeni visā organismā.

Tēju maisījumi iedarbojas efektīvāk, jo apvieno vairākas augu īpašības, labvēlīgi iedarbojoties uz visām orgānu sistēmām.

Kādas Latvijas zāļu tējas izvēlēties organisma attīrīšanai

Pienenes ir viena no iecienītākajām detoksikācijas tējām. Pienenes ir bagātas ar vērtīgām uzturvielām un vitamīniem, kas palīdz aknu un nieru darbībai. Tās ir diurētiskas, novērš vēdera uzpūšanos un uzlabo vielmaiņu. Tējai vari izmantot visas pienenes sastāvdaļas – ziedus, lapas un saknes. Tā kā pavisam drīz klāt ir pieneņu laiks, vari pats savākt izejvielas šai vērtīgajai tējai. Tikai nelasi pienenes ceļmalā, kur tās ir pakļautas izplūdes gāzēm un citiem kaitīgiem faktoriem. Lietošana: 1 ēdamkaroti pieneņu sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, vāra 15 minūtes. Dzer siltu 3 reizes pa 1/3 glāzes dienā, 25 minūtes pirms ēšanas.

Kumelītes veicina gremošanas sistēmas darbību, vēdera izeju. Kumelītes nomierina un ārstē iekaisumus, var palīdzēt arī pret pavasara alerģijām. Lietošana: 2 tējkarotes ziedu aplej ar glāzi karsta (60–80 °C) ūdens. Dzer 2–3 reizes dienā tukšā dūšā.

Diždadzis ir urīndzenošs un žultsdzenošs augs, kas palielina izdalīto urīna daudzumu. Lietošana: 5–10 g jeb 1–2 tējkarotes lapu vai sakņu aplej ar 1 l verdoša ūdens. Dzer 3 reizes dienā, pa tasītei pirms ēšanas.

Dzeltenās kaķpēdiņas sekmē žults sekrēciju, stimulē zarnu darbību. Lietošana: 1 ēdamkaroti drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, izdzer dienas laikā.

Ceļmallapu tējai piemīt daudz dažādu ārstniecisku īpašību. Tās palīdz pret saaukstēšanos, ārstē kuņģa un zarnu traktu slimības; ceļmallapas palīdzēs pret nieru iekaisumiem, tās ir arī lielisks asins attīrītājs. Lietošana: 1 ēdamkarotes sasmalcinātu lapu (var būt kaltētas), aplej ar glāzi karsta ūdens. Uzlējumu  dzert pirms ēdienreizēm – trešdaļu glāzes trīs reizes dienā.

Bērza lapu tēja ir labs nervus nomierinošs līdzeklis. Bērzu lapas ir bagātas ar vitamīniem, to lietošana palīdz tikt galā ar neirozi, stiprina ķermeni un izvada lieko šķidrumu no organisma. Lietošana: 1 tējk. lapu vai pumpuru aplej ar 0,5 glāzēm verdoša ūdens. Lieto 3 reizes dienā.

Nātres ir bagātas vitamīniem un citām vērtīgām vielām. Tajās augstā koncentrācijā atrodams C un E vitamīns, kā arī dzelzs. Nātres pēc ziemas palīdzēs atgūt spēku un dzīvesprieku, kā arī attīrīs organismu. Lietošana: 1-2 tējkarotes drogu apliet ar 200 ml verdoša ūdens, nostādināt 20-30 minūtes. Lietot dienas garumā.

Nātres vislabāk ievākt pavasarī, kad tās ir mazas un nav pāraugušas. Tad tajās arī ir vislielākā vitamīnu koncentrācija.

Iespēju robežās pavasarī centies uzturā iekļaut arī svaigas nātres, pieneņu lapas, gārsas, balandas un citus pirmos Latvijas zaļumus, pagatavojot, piemēram, auksto zupu vai salātus. 

Toksīnus no organisma palīdzēs izvadīt arī sviedrēšanās pirtī un regulāra sportošana svaigā gaisā. Lai ķermenis adekvāti attīrītos un darbotos, tam ikdienā ir nepieciešams pilnvērtīgs miegs un zems stresa līmenis

Kādos gadījumos tēju detokss nav ieteicams

Minētās tējas nav ieteicams lietot, ja ir paaugstināta kuņģa skābe, gastrīts, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla vai nieru un aknu problēmas.

Ja ir nopietna diagnoze, obligāti ir jākonsultējas ar savu ārstu, noskaidrojot, vai attīrošu tēju lietošana ir savienojama ar izrakstīto medikamentu lietošanu.

Tāpat attīrīšanās kūres nedrīkst veikt grūtnieces un māmiņas, kuras baro bērnu ar krūti. Atsevišķas tējas, konsultējoties ar ārstu vai vecmāti, grūtnieces drīkst lietot pēc konkrētas grūtniecības nedēļas, savukārt barojošām māmiņām ir ieteicamas tējas, kas aktivizē laktāciju.

Vesels cilvēks attīrošo tēju lietošanu var apvienot ar svaigi spiestu burkānu, seleriju, kāpostu, biešu, ābolu, citronu, greipfrūtu, apelsīnu, bērzu, kļavu vai citu sulu kūri. Dzerot attīrošās tējas un sulas, joprojām jādomā arī par uzņemtā ūdens patēriņu (1–2 l ūdens diennaktī).

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu