9 muļķīgas kļūdas, ko pieļaujam, uzkopjot grīdas

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kitzcorner/Shutterstock

Uzturēt grīdu perfekti tīru ir šķietami neiespējami. Kaut arī darbiņš nebūt nav no sarežģītajiem, daudzi pamanās pieļaut muļķīgas kļūdas un tad brīnās, kāpēc neizdodas sasniegt cerēto rezultātu – grīda pat pēc uzkopšanas nav pietiekami tīra vai jau pavisam drīz ir atkal jāmazgā. Šajā rakstā analizēsim biežāk pieļautās kļūdas, tīrot grīdu, un uzzināsim, kā no tām izvairīties.

Tici vai ne, bet šim ikdienišķajam uzkopšanas rituālam ir savi knifņi, kas daudziem nav zināmi. Lūk, deviņas biežāk pieļautās kļūdas un maldīgi priekšstati par grīdas mazgāšanu.

1. kļūda: mazgāt grīdu, iepriekš nesakopjot telpu

Uz grīdas atstātās mantas ne tikai traucē to kvalitatīvi uzkopt, bet arī aizņem papildu laiku, kas tev jātērē, tās pārcilājot no vienas vietas uz citu. Tāpēc neesiet slinki un vispirms atbrīvojiet grīdu no šķēršļiem.

Padoms: vispirms noņemiet no grīdas visus priekšmetus, kas jums varētu traucēt, mazgājot grīdu. Sarullējiet visus paklājus, savāciet visas rotaļlietas no grīdas, salieciet krēslus uz galda. Tas neaizņems daudz laika, bet padarīs grīdas tīrīšanas procesu daudz ātrāku un efektīvāku.

Foto: Publicitātes foto

2. kļūda: izlaist grīdas slaucīšanu

Nereti, cenšoties iet vienkāršāko ceļu, uzreiz ķeramies pie slapjās uzkopšanas, uzskatot grīdas slaucīšanu par lieku darbu. Nav brīnums, ka šādā gadījumā grīda pēc mazgāšanas izskatās vēl netīrāka nekā iepriekš. Tas tādēļ, ka putekļi un gruži, saskaroties ar ūdeni, pārvēršas neglītos traipos.

Padoms: pirms sākat mazgāt grīdas, vienmēr izmantojiet slotu vai putekļu sūcēju, īpašu uzmanību pievēršot telpas stūriem un grūti sasniedzamām vietām, kur bieži uzkrājas putekļi un gruži. Tad, grīdas mazgājot, ar ūdeni atšķaidītie netīrumi netiks izvazāti pa visu māju. Lai nesaceltu putekļus, grīdas vislabāk uzslaucīt ar mitru birsti.

3. kļūda: haotiska grīdas mazgāšana

Mazgājot grīdu haotiski un nopēdojot jau nomazgātu virsmu, diezin vai izdosies sasniegt perfektu tīrību bez svītrām un pēdu nospiedumiem.

Padoms: sāciet mazgāt grīdu no stūra, kas atrodas vistālāk no durvīm, tad tīrīšanas beigās jums atliks tikai uzslaucīt uz liekšķeres putekļus un gružus, kas savākti no visas telpas. Turklāt, jo mazāk staigāsiet pa nomazgāto virsmu, pirms tā nožuvusi, jo tīrāka tā būs.

4. kļūda: pieņemt, ka grīdas nosusināšana nav obligāta

Ja jūsu lamināts un parkets pēc mazgāšanas nekad nav uzbriedis no pārlieka mitruma, tad tas ir īsts veiksmes stāsts.

Padoms: lai izvairītos no šādas neērtības, pēc grīdas mazgāšanas pabeigšanas noslaukiet to ar sausu un tīru drāniņu, lai uz virsmas nepaliktu lieks mitrums, kas var ne tikai sabojāt grīdas segumu, bet arī atstāt nepatīkamus traipus.

5. kļūda: atlikt grīdas tīrīšanu uz vēlāku laiku

Nereti esam tā noguruši no ikdienas pienākumiem, ka grīdas tīrīšanu atliekam līdz nedēļas nogalei, tomēr jāņem vērā, ka sakaltušus un grīdas segumā iesūkušos traipus iztīrīt būs daudz grūtāk nekā svaigus.

Padoms: atcerieties, ka nevainojami tīras grīdas noslēpums ir uzkopšanas regularitāte - tīrību uzturēt ir daudz vieglāk, ja uzreiz noslaukāt, piemēram, izlijušo sulu, neatstājot to nožūt līdz nākamajai ieplānotajai tīrīšanas reizei.

Foto: Publicitātes foto

6. kļūda: grūti sasniedzamu vietu ignorēšana

Diezin vai grīdu var saukt par tīru, ja uz grīdlīstēm, zem dīvāna vai zem skapja krājas milzīga putekļu kārta, kas tiek mēnešiem ilgi ignorēta.

Padoms: noteikti notīriet putekļus arī aiz skapja un televizora ik reizi, neatliekot to līdz lielajai sezonas tīrīšanai, pretējā gadījumā nebrīnieties, ka jau neilgi pēc istabas vidus izmazgāšanas grīda atkal ir netīra, jo to pārklās no kaktiem un stūriem izvēlušies putekļi. Galu galā, kad putekļu ir mazāk, pat elpot ir daudz vieglāk.

7. kļūda: tērēt laiku, beržot noturīgus traipus

Ikvienam ir gadījies labu brīdi nopūlēties vaiga sviedros, lai izberztu nelielu traipu, kas nekādi nevēlas atvadīties no virtuves grīdas.

Padoms: daudz vienkāršāk būs, ja vispirms spītīgo traipu pārklāsiet ar tīrīšanas līdzeklī un, kamēr tas atmiekšķējas, izmazgāsiet visu pārējo grīdas virsmu.

8. kļūda: izmantot spēcīgus ķīmiskos tīrīšanas līdzekļus

Cik reižu jūs esat sabojājis grīdas virsmu, mēģinot iztīrīt traipu no grīdas ar spēcīgu ķīmisku tīrīšanas līdzekli? Vienmēr ir vērts sākt ar grīdai un veselībai draudzīgākiem risinājumiem.

Padoms: lai nesabojātu grīdu, vispirms mēģiniet iztīrīt traipu ar tvaika slotu vai ņemot talkā sodas un etiķa maisījumu, ko var pagatavot no katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām.

Foto: Publicitātes foto

9. kļūda: novecojuši grīdas tīrīšanas “ieroči”

Daudzas omes un mammas joprojām uzskata, ka visefektīvāk ir grīdu mazgāt ar slapju lupatu un veļas ziepēm, tādēļ nav brīnums, ka mēs joprojām sekojam viņu piemēram.

Padoms: grīdas lupata un alumīnija spainis ir aizvakardiena – mūsdienās ir milzum daudz dažādu grīdas uzkopšanai paredzētu rīku, kas ievērojami palīdz atvieglot mājas tīrīšanu. Piemēram, ergonomiskas birstes ar maināmu mikrošķiedras lupatiņu ļauj ātri nomazgāt grīdu un savākt putekļus un netīrumus no dažāda seguma grīdām pat grūti sasniedzamās vietās. Turklāt īpašs mehānisms birstes kāta rokturī izgriež ūdeni no lupatas, tādēļ nav nepieciešamības noliekties un mērkt rokas netīrā ūdenī.

***

Izrādās, uzturēt grīdu nevainojami tīru nav nemaz tik grūti. Pietiek tikai ievērot dažus vienkāršus noteikumus, izvairīties no tipiskām kļūdām un izvēlēties pareizo aprīkojumu, kas šo ikdienišķo darbu padarīs daudz vieglāku, ātrāku un patīkamāku.

Raksts tapis sadarbībā ar "Leifheit".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu