Rīgā sestdien norisināsies dažādi atceres pasākumi deportāciju upuru piemiņai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākums pie Šķirotavas stacijas.
Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākums pie Šķirotavas stacijas. Foto: Zane Bitere/LETA

Sestdien, 25.martā, Rīgas Domā un "Mazajā ģildā" notiks koncerti deportāciju un komunistiskā genocīda upuru piemiņai, informēja Rīgas domē.

Vienlaikus visos Latvijas novados un pilsētās, kā arī citviet pasaulē 25.martā pieminēs 74.gadadienu kopš 1949.gada 25.marta deportācijām. Piemiņas pasākumos pašvaldībās tiks nolasīti izsūtīto vārdi, to vecums un dzīvesvieta. Lasījumus plkst.11 iesāks Valsts prezidents Egils Levits ar uzrunu Rīgas Domā, pasākumā piedalīsies arī galvaspilsētas pašvaldības deputāti.

Vecrīgā notiks biedrības "Latvijas Politiski represēto apvienība" rīkots gājiens no Brīvības pieminekļa uz Strēlnieku laukumu, kur pie Padomju komunistiskā režīma upuru piemiņas memoriāla plkst.13 notiks svinīgā atceres ceremonija ar uzrunām un ziedu nolikšanu.

Gājiena dalībnieku pulcēšanās pie Brīvības pieminekļa paredzēta no plkst.12, savukārt gājiena sākums - plkst.12.20. Plānots, ka pasākumā piedalīsies valsts augstākās amatpersonas, Rīgas domes vadība, Nacionālo bruņoto spēku augstākā virsniecība un ārzemju diplomāti.

Savukārt plkst.18 Rīgas Domā izskanēs orķestra "Rīga" koncerts "Klusuma dziesmas aizvestajiem". Koncerta programmā ārzemju komponistu kompozīcijas kameransambļa un arī pūtēju orķestra sastāviem - Arvo Pērta "Fratres", Džeimsa Bārnsa "Reverie" no 5. simfonijas "Phoenix", Ralfa V. Viljamsa simfonija "Dona nobis pacem" un Johana Sebastiana Baha "Čakonna". Koncerta programmu papildinās divu latviešu komponistu kompozīcijas - Jāņa Mediņa dvēseliskā "Ārija" un Viļņa Šmīdberga "Sēru mūzika". Koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Valdis Butāns.

Ieeja koncertā ir bez maksas, bet brīvbiļetes ir jāizņem "Biļešu paradīzes" kasēs vai "bilesuparadize.lv".

Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" plkst.17 tiks pieminēta 1949.gada deportācija un Komunistiskā genocīda upuri. Koncertā "Es pārnākšu" muzicēs Anta Eņģele un Laima Jansone, kuras izpildīs Valda Atāla, Imanta Kalniņa un citu komponistu dziesmas jaunās aranžijās. Tiks atskaņotas arī latviešu tautas dziesmas, kuras varēs dziedāt visi kopā un vienoti dziesmās sajust savstarpējo saikni. Ieeja koncertā bez maksas. Koncertu ar Rīgas domes atbalstu organizē "Mazā ģilde".

25.marts Latvijā ir sēru diena, kad tiek pieminēti 1949.gada deportācijas un komunistiskā genocīda upuri. Šajā dienā uz Sibīriju tika izvesti vairāk nekā 42 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu