Gada laikā Mātes piena bankā saziedots 131 litrs mātes piena

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zīdainis žāvājas. Ilustratīvs attēls
Zīdainis žāvājas. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

24. martā aprit gads kopš Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) darbojas Mātes piena banka, un, pateicoties donoru saziedotajam 131 litram, jau 20 mazuļiem jaundzimušo nodaļās ir bijusi iespēj tikt pie donoru mātes piena, informēja slimnīcas komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Pēdējā pusgada laikā kopš donoru mātes piens tiek izsniegts, BKUS par 54 % samazinājies smagas zarnu iekaisuma slimības jeb nekrotiskā enterokolīta biežums priekšlaikus dzimušajiem – tiek glābtas dzīvības un bērnu veselība. Mātes piena bankas darbs arī iedvesmojis daudzas mammas saglabāt vai atjaunot sava piena veidošanos.

Kad pirms gada, pateicoties ziedotāju atbalstam vairāk nekā 150 000 eiro apmērā un slimnīcas ieguldījumam, tika izveidota Latvijā pirmā Mātes piena banka, neviens nezināja, cik liela būs jauno māmiņu atsaucība. Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta finansējums nodrošina Mātes piena bankas ikgadējo uzturēšanu, bet donorēm, kuras gatavas dalīties ar savu pienu, tas ir brīvprātīgs darbs bez atalgojuma naudas izteiksmē. Gada laikā pieteikušās vairāk nekā 100 jaunās māmiņas, kuras vēlētos kļūt par donorēm, bet pienu ziedojušas un turpina ziedot 29.

BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols sacīja, ka slimnīcā ir radīta precīza sistēma un ieviestas modernākās tehnoloģijas, lai katra saziedotā piena lāse tiktu pārbaudīta un mēs būtu pārliecināti, ka tā ir jaundzimušajiem droša. Taču viņš atzina, ka bez mammām, kuras ik vakaru atslauc un sasaldē savu pieniņu, šī banka būtu tukša.

Slimnīcā norādīja, ka būtu labi, ja ikkatrs jaundzimušais, kuram kādu iemeslu dēļ nav savas mammas piena, varētu saņemt donoru saziedoto, taču šobrīd tas nav iespējams, jo katras piena pudelītes sagatavošana prasa ļoti lielu ieguldījumu. Piena sūknīšu daudzums, pārvadāšanas, pārbaudīšanas, saldēšanas un pasterizēšanas iekārtas, tehnoloģijas saldēšanas temperatūras nepārtrauktai monitorēšanai un finansējums ļauj paveikt tik, cik Mātes piena banka šobrīd izdara. Ir mammas, kuras vēlētos pienu iegādāties, bet tas nav iespējams. Ja tomēr būtu – viens litrs donoru piena maksātu vairākus simtus eiro. Prasības pret donoru mātes piena drošumu ir tikpat augstas kā vērtējot donoru asinis, un tiek ieguldīts ļoti liels darbs, lai pienu sagatavotu pareizi. Mātes piena bankā ir jābūt pierādījumiem par katras pudelītes satura iegūšanu, apstrādāšanu un uzglabāšanu.

BKUS Neonatoloģijas profila vadītāja Dace Sniedze skaidroja, ka piens nepieciešams priekšlaikus dzimušiem mazuļiem ar svaru līdz 1,5 kg, jo viņus visvairāk apdraud zarnu iekaisums, kas var prasīt pat dzīvību. Mazākais bērniņš, kuram tika dots saziedotais piens, bija dzimis 24. grūtniecības nedēļā un svēra vien 690 gramus.

Tāpat saziedotais piens tiek dots bērniem, kuriem ir nopietni uztura uzsūkšanās traucējumi, jo ir izoperētas zarniņas, ir īsās zarnas sindroms vai citas vainas. Mātes piens uzsūcas vislabāk, un, dodot mātes piena aizstājēju, mazuļa veselība var pasliktināties, skaidroja Sniedze.

Vēl piens tiek dots jaundzimušajiem ar dažādām sirdskaitēm.

Mātes piens satur visas mazuļiem nepieciešamās uzturvielas, pasargā no infekcijām, mazina alerģiju risku un veicina bērna attīstību. Donoru ziedotais piens pēc tā pārbaudes, apstrādes, sastāva analīzes un pareizas uzglabāšanas ir drošs un aizvieto bērniņa mammas pienu, ja viņai tā trūkst. Tāpēc arī citur pasaulē darbojas Mātes piena bankas, kas lielākoties ar pienu nodrošina priekšlaikus dzimušos bērniņus ar dažādām veselības problēmām. Viņiem pirmajās dzīves nedēļās pietiek vien ar dažiem desmitiem mililitru vērtīgā piena.

Mātes piena bankas ārste, BKUS neonatoloģe Elza Salputra norādīja, ka vislabāk, ja jaunajām māmiņām izdodas atjaunot sava piena veidošanos, bet dažreiz donoru mātes piens ir nepieciešams vairākus mēnešus, kamēr bērniņš kļūst stiprāks. Slimnīca gribētu, lai Mātes piena bankas piens tiktu mazuļiem dzemdību nodaļās.

"Bērnu slimnīcā priekšlaikus dzimušie bērni nonāk aptuveni nedēļu pēc dzimšanas, kad viņus var pārvest, un šobrīd donoru pienu ir iespējams saņemt tikai pie mums. Ja mammai tikmēr ir kaut mazliet savs piens, tas viņas mazulim ir kā glābiņš, kā zāles,” viņa norādīja.

Kā ziņots, līdz šim Latvija ir bijusi pēdējā valsts Eiropas Savienībā, kura nebija izveidota Mātes piena banka. Iecere par tās izveidi bijusi no 2017.gada, kad tās nepieciešamību aktualizēja Latvijas Neonatologu biedrība kopā ar priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību "Esmu klāt!".

Pēc detalizētas vajadzību apzināšanas Bērnu slimnīcas fonds, partneri un individuālie ziedotāji 2021.gada labdarības kampaņā "Katra lāsīte palīdz augt" savāca nepieciešamos vairāk nekā 150 000 eiro iekārtu un aprīkojuma iegādei Mātes piena bankas kabineta iekārtošanai.

Patlaban Mātes piena banka ir aprīkota ar tādām iekārtām kā piena analizators un sonifikators, CO2 inkubators laboratorijai, kas nodrošinās nepieciešamos apstākļus donoru piena mikrobioloģiskai testēšanai, kā arī automātisks mātes piena pasterizators, kas nodrošinās pilnīgi automatizētus un drošus donoru piena pasterizācijas ciklus.

Tāpat piena bankā ir pieejams piena pudeļu aizvalcētājs, lai hermētiski noslēgtu pasterizējamās pudelītes, laboratorijas ledusskapis un trīs saldētavas piena uzglabāšanai, bioloģiskās drošības laminārās plūsmas skapis, aukstumelementi un aukstumsomas piena transportēšanai, trauki piena uzglabāšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu