Hondurasa nodibina diplomātiskās attiecības ar Ķīnu, bet sarauj - ar Taivānu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: El Universal/Zumapress.com/Scanpix

Hondurasa nodibinājusi diplomātiskās attiecības ar Ķīnu un pārtraukusi tās ar Taivānu, paziņojusi Hondurasas Ārlietu ministrija.

Komunikē par diplomātisko attiecību nodibināšanu svētdien Pekinā parakstīja Hodurasas ārlietu ministrs Eduardo Enrike Reina un Ķīnas ārlietu ministrs Cjiņs Gans.

Hondurasas Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka Hondurasa atzīst "tikai vienu Ķīnu pasaulē" un ka valdība Pekinā "ir vienīgā leģitīmā valdība, kas pārstāv visu Ķīnu".

"Taivāna ir Ķīnas teritorijas neatņemama daļa, un šodien Hondurasas valdība informējusi Taivānu par diplomātisko attiecību pārtraukšanu, solot, ka tai nebūs nekādu oficiālu attiecību vai kontaktu ar Taivānu," piebilsts paziņojumā.

Pārtraukt diplomātiskās attiecības ar Taivānu un nodibināt tās ar Ķīnu savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā 2021.gadā solīja Hondurasas prezidente Siomara Kastro, kas pārstāv kreisi populistisko partiju "Libre".

Jau vēstīts, ka marta vidū Kastro paziņoja, ka uzdevusi Reinam nodibināt diplomātiskās attiecības ar Pekinu.

Līdz ar to Taivānu pašlaik diplomātiski atzīst vairs tikai 13 valstis, no kurām lielākā daļa ir Karību jūras un Klusā okeāna valstis.

Arī Panama, Dominikānas Republika, Salvadora un Nikaragva pēdējā laikā ir pārtraukušas diplomātiskās attiecības ar Taivānu un nodibinājušas tās ar Ķīnu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu