Aicina parakstīt atklāto vēstuli par demokrātijas apdraudējumu Ogres novadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Pilsoniskā alianse (LPA) aicina parakstīt atklāto vēstuli par demokrātijas apdraudējumu Ogres novadā, liecina paziņojums mājaslapā "nvo.lv".

Vēstule adresēta Valsts prezidentam Egilam Levitam, Saeimas priekšsēdētājam Edvardam Smiltēnam (AS) un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV).

Vēstules autori vēršas pie valsts augstākajām amatpersonām ar lūgumu paust skaidru nosodījumu Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) izvērstajām represijām pret Ogres vēstures un mākslas muzeja (OVMM) darbiniekiem un muzeja kā pašvaldības iestādes darbību. "Mēs uzskatām, ka šāda rīcība demokrātiskā sabiedrībā ir nepieņemama," teikts vēstulē.

Konflikts starp domes priekšsēdētāju un OVMM radies pēc tam, kad OVMM atklātā vēstulē pauda savu negatīvo nostāju pret sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena kolekcijas porcelāna izstādi. Pēc šīs vēstules esot sākušās represijas, proti, muzejam aizliegts bez saskaņošanas ar pašvaldību komunicēt ar sabiedrību, būtiski mainīts izstāžu plāns, no tā svītrojot nozīmīgākās mākslas izstādes un pārprofilējoties uz novadpētniecību, pasākumi pārcelti uz citām vietām, iecerēts funkciju un finanšu audits un muzeja reorganizācija.

Pašlaik OVMM direktore un sabiedrisko attiecību speciāliste ir paziņojušas, ka šādas attieksmes un novada vadības veikto darbību rezultātā plāno iet prom no darba.

Vēstules autori uzsver, ka nav pieļaujams, ka muzeja saturs tiek noteikts vienpersoniski vai šaurā lokā bez kompetentu speciālistu viedokļa. Tāpat neesot pieļaujams, ka nicinoša attieksme pret kultūras institūcijām un pašvaldību iestādēm, kā arī pret pilsoniski atbildīgu rīcību paliek bez visaugstāko valsts amatpersonu publiska nosodījuma. "Tādā gadījumā ar varu apveltītu amatpersonu represijas tiks normalizētas. Sekas šādai represiju normalizācijai būs pilsoņu bailes ziņot par jebkādiem pārkāpumiem pašvaldībās. Tādēļ lūdzam jūs katru atsevišķi vai visiem kopā nākt klajā ar paziņojumu par to, kas ir noticis Ogres novadā, nosodot Helmaņa rīcību," aicina LPA.

LPA lūdz valsts augstākās amatpersonas gādāt arī par to, lai, pirmkārt, pašvaldību līmenī darbotos nošķīrums starp varas atzariem, proti, pašvaldību priekšsēdētāji nevarētu tik vienkārši iejaukties pašvaldības iestāžu autonomijā, un, otrkārt, pašvaldību iedzīvotājiem būtu pieejama iespēja pašiem referenduma ceļā ierosināt atlaist savas pašvaldības domi. Šādu iespēju paredz Vietējo pašvaldību referendumu likums, kuram jāstājas spēkā 2024.gada 1.janvārī.

Šī likuma spēkā stāšanos nedrīkst pārcelt uz vēlāku laiku par spīti organizatoriskajām problēmām, kuras piemeklējušas Centrālo vēlēšanu komisiju, uzsver vēstules autori. Viņu skatījumā, Ogres novada domes priekšsēdētāja rīcība ir spilgts apliecinājums tam, cik svarīgi, lai vietējiem iedzīvotājiem ir iespēja ne tikai piedalīties pašvaldību vēlēšanās, bet arī atlaist pašvaldības domi, ja tā izrāda klaju necieņu demokrātijas un labas pārvaldības pamatprincipiem.

Pievienoties atklātajai vēstulei par demokrātijas apdraudējumu Ogres novadā iespējams līdz ceturtdienas beigām vietnē "ej.uz/uand".

Kā vēstīts, pašvaldība šā gada sākumā sāktās muzeju reorganizācijas gaitā Ogres muzeja darbībā konstatējusi vairākus pārkāpumus, tai skaitā muzeja darbinieku patvaļīgu rīcību, neievērojot ārējos un iekšējos normatīvos aktus, iekšējās kārtības noteikumus un izdotos rīkojumus.

Ņemot vērā konstatēto, pašvaldība muzeja darbiniekiem ir lūgusi sniegt paskaidrojumus.

Pašvaldības preses sekretāre Baiba Trumekalne skaidroja, ka Muzeja darbinieku, kuru rīcībā konstatēti pārkāpumi, nodoms pārtraukt darba tiesiskās attiecības pašvaldībai ir saprotams solis. Pašvaldībai neesot pieņemams, ka darbinieki savā darbībā pārkāpj iekšējos un ārējos normatīvos aktus.

Pašvaldības vadība uzsver, ka tās mērķis ir nodrošināt pašvaldības iestāžu, tai skaitā OVMM, tiesisku darbību, kas īsteno iestādei noteiktās funkcijas, nevis savas intereses. Pašvaldība apņēmusies darbā muzejā pieņemt darbiniekus, kuri ir kvalificēti un īsteno pašvaldības muzeja funkcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu