Ideja izsmalcinātam randiņam ar Tallinu: nakts konteinerā, foto kaisle un Mišelina virtuve

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Brīva nedēļas nogale, bet nav ideju, kurp doties? Lūdzu, jums viena fiksā ideja randiņam ar mūsu kaimiņiem tepat, foršajā Tallinā. Viņi paši saka, ka esot "Baltijas tīģeri", - vai tas tā ir, būs tev iespēja noskaidrot!

Laikam jau visātrāk šos 300 kilometrus var nolidot, bet visērtāk tomēr, domāju, turp doties ar luksusklases autobusu, kurā laiku vari kliedēt, noskatoties vairākus seriālus, kino jeb beidzot tev atradīsies laiks lasīšanai vai audiogrāmatas noklausīšanai.

Fotografiska - vairāk nekā izstāžu zāle

Kas tad šoreiz bija manā plānā, apciemojot Tallinu? Vēlos jums pastāstīt par kādu fantastisku vietu: tā nav jaunums, tomēr, izrādās, ir daudz cilvēku, kuri par «Fotografisku» zina maz. Tā ir vieta, kas radīta īpašai kaislei pret foto kultūru, mākslu un draisku improvizāciju. 

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

 «Fotografiska» manā sirdī iekrita, kad bija iespēja tur paviesoties Stokholmā (foto muzejs te atvērts jau 2010. gadā). Un nu jau arī Tallina līdzās Ņujorkai, kurā arī viena no top vietām ir «Fotografiska», ir kļuvusi par vienu kultūras pērli bagātāka! Tāpēc, esot Tallinā, šī vieta ir jāapmeklē - must do!

«Fotografiska Tallinn» atrodas radošajā pilsētas sirdī Telliskivi, kur vide ir mākslinieciska un šarmanta.  

Fotografiska Tallinn tika atvērta 2019. gadā, un šajos četros gados te jau izstādīti tādu foto grandu kā Elenas fon Unvertas, Endijas Vorholas, Touko Valio Lāksonena jeb Tom of Finland, Andresa Serrano, Braiena Adamsa, Janga Fudonsa, Aleksa Prāgera, Penti Sammanlahti un daudzu citu māksla. 

Manuprāt, «Fotografiska» ir pasaules mūsdienu muzeja pieredze. Tas ir galamērķis, lai atklātu pasaules līmeņa fotogrāfiju eklektisko programmu un tās pārsteidzošas jaunas perspektīvas. Katra šeit atvestā ekspozīcija tiek izstādīta, rūpīgi konsultējoties ar mākslas radītāju, - sienas pārtaps vajadzīgajā krāsā, skaļruņi klusēs vai, gluži pretēji, radīs skaļu troksni, tāpat mākslinieks izlems - izstāžu zālē būs gaismas vai valdīs tumsa. 

«Vadoties pēc misijas iedvesmot apzinātāku pasauli un izmantojot fotogrāfijas spēku, Fotografiska veido dinamiskas un nepārspējamas izstādes, kas aptver dažādus fotogrāfijas žanrus šajā vidē. Fotografiska ir pasaules vadošā fotomākslas mīļu un kultūras pulcēšanās vieta,» par šo īpašo vietu teikts muzeja mājas lapā. «Mēs uzskatām, ka fotogrāfija ir medijs ar unikālu spēju veidot emocijas, nodot stāstus un ietekmēt pārmaiņas. Mūsu izstādes dara vairāk nekā izklaidē, mūsu mērķis ir ietekmēt.»

Mūsu sienas nav baltas. Mūsu viesi nav klusi, un jums nav nepieciešams mākslas grāds, lai atrastu kaut ko, kas jums patīk. 

                                                                     Fotografiska Tallin

«Fotografiska Tallin» kompleksā atrodas ne tikai vairākas izstāžu zāles, bet arī Mišelina zvaigznes restorāns, omulīga kafejnīca, jumta dārzs un smalks vīna bārs.

Mišelina restorāna apmeklējums - filozofija, bauda un piedzīvojums

Atzīstos ar baltu skaudību - Igaunijai šis jau ir trešais restorāns, kas godam nopelnījis «Mišelina zvaigzni»!

Restorāns «Fotografiska» strādā pēc nulles izmaksu principa.  «Laba, ilgtspējīga pārtika priecē ne tikai cilvēkus, bet arī mūsu planētu» - tāda ir restorāna komandas devīze.

Ēdienu gatavošanā mēs izmantojam atjautīgus risinājumus, netērējam izejvielas un neradām nekādus atkritumus. Izmantojam visu, no zieda līdz saknei vai no purna līdz astei, - gan virtuvē, gan bārā. Bet tas nedaudzais, kas paliek pāri, vienas nakts laikā kļūst par kompostu, kas atgriežas atpakaļ dobēs vai uz lauka.  

                                                                   Fotografiska Tallin restorāns 

«Fotografiska» restorāna ēdienu dvēsele ir ilgtspējīgā restorāna aizsācējs, moderno Igaunijas garšu veidotājs Pēters Pihels (Peeter Pihel), kuram ir ļoti daudzpusīga karjera (Pädaste, Fäviken Magasinet, Fulgurance). Par sezonālo un unikālo vīnu karti rūpējas Kristjans Kiho (Kristjan Kiho).

Komandas centieni novērtēti ar «Michelin Green Star» (par gastronomiju un ilgtspējību) un 2. vietu «White Guide 2022» meistarklasē starp Igaunijas restorāniem. 

Apskati MICHELIN inspektoru novērtējumu.

Šoreiz es devos uz restorāna speciāli plānotajām «Black out» vakariņām, kuras tika organizētas tumsā par godu vispasaules Zemes stundai (uz stundu tiek atslēgta elektrība - no pulksten 20.30 līdz 21.30.) Nākamās šādas plānotas vien 19. oktobrī - bet  galdiņš noteikti jārezervē laicīgi!

Fotografiska Tallinn 
Fotografiska Tallinn Foto: Fotografiska Tallinn
Foto: Fotografiska Tallinn
Foto: Fotografiska Tallinn
Foto: Fotografiska Tallinn

Visa vakara gaitā tika saglabāta viena koncepcija - tika atslēgta elektrība, restorāns savu Mišelina cienīgo ēdienu pasniedza sveču gaismā un to patiešām turpat gatavoja uz atklātas uguns liesmas. Ēdiens tapa ar uguni, dūmiem un oglēm!

«Plānojot ēdienkarti, es pieķēru sevi pie domas par to, cik atkarīgi mēs savā virtuves dzīvē esam no elektrības. Blenderi, indukcijas, ledusskapji utt. Dārzeņi, kas tiek audzēti siltumnīcās ar lampu palīdzību, miesnieki, kas apstrādā gaļu,» piebilst šefpavārs Pīters Pihels. 

Nakšņošana konteinerā - pirmo reizi mūžā!

Nakšņošanai tika izvēlēta ļoti interesanta koncepta viesnīca Telliskivi radošajā kvartālā. Hektor Container Hotel, kur katrs istabas numuriņš ir īsts konteiners. Ja iesākumā mazliet mulsina un baida šī noslēgtā kvadratūra, tomēr, iejūtoties un ļaujoties, tu nudien vari izbaudīt šo filozofiju par zero waste.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Gultas ir ļoti mīkstas, ventilācija ir pārdomāta un konteinerā ir pat iebūvēts stiklots logs. Vienīgais mīnuss, ka dušošanās laiks ir ierobežots. Patika arī vestibila iekārtojums, koplietošanas virtuve, lasīšanas stūrītis un iespēja pārtikt no ēdiena, kas atnests no Rimčika pāri ielai.

«P.S.! Hektor Container Hotel Tallinas centrā neveicina darbaholismu, taču mēs cienām savus viesus ar īpašām vajadzībām: mums ir darba telpa, kvalitatīva kafija un ātrs wi-fi, lai jūs varētu ātri izpildīt savus darba uzdevumus,» teikts viesnīcas mājaslapā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu