Pasaules iedzīvotāju skaits drīz varētu pamatīgi samazināties (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pētnieki lēš, ka pasaules iedzīvotāju skaita pieaugums līdz 2050. gadam varētu rimties, sākoties populācijas kritumam, proti, līdz gadsimta beigām planētas iedzīvotāju skaits varētu samazināties līdz sešiem miljardiem.

Ja pašreizējās tendences turpināsies, pasaules populācija, kas tagad ir 7,96 miljardi, gadsimta vidū sasniegs 8,6 miljardus, bet tad līdz gadsimta beigām nokritīsies par teju 2 miljardiem, vēstīts pētījumā.

Šie pareģojumi cilvēcei ir gan labas, gan sliktas ziņas. Populācijas samazināšanās nedaudz atvieglos vides problēmu nastu, tomēr tās neatrisinās. Turklāt planētas iemītnieku skaita samazināšanās kopumā cilvēci padarīs vecāku, tādējādi samazinot strādājošo un nestrādājošo cilvēku proporciju. Tas nozīmē, ka jaunajiem ļaudīm būs vairāk jānopūlas, lai parūpētos par senioru pensijām un ārstēšanās izdevumiem.

“Mēs zinām, ka strauja ekonomiskā attīstība nabadzīgākās valstīs pamatīgi ietekmē dzimstību. Dzimstība samazinās, kad sievietēm ir pieejama izglītība un sievietes kļūst ekonomiski neatkarīgas, kā arī tām kļūst pieejama labāka veselības aprūpe,” raksta pētnieki.

Pētnieki arī analizē saikni starp populācijas izmēru un planētas spēju to uzturēt. Atklāts, ka planētas iedzīvotāju skaits nav noteicošais faktors klimata pārmaiņās. Tā vietā vainojami pasaules bagātākie indivīdi un to lielais resursu patēriņš.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu