Video ⟩ Ukraina nekad nepiedos Buču, uzsver Zelenskis (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: AP/Scanpix

Ukraina nekad nepiedos Maskavai par Kijivas piepilsētas Bučas okupāciju un tur pastrādātajiem kara noziegumiem un civiliedzīvotāju slepkavībām, piektdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis piektdien uzsvēra, ka Bučas slaktiņš kļuvis par Krievijas karaspēka "pastrādāto zvērību simbolu".

"Mēs nekad nepiedosim. Mēs sodīsim katru noziedznieku," sociālajos medijos publicētajā paziņojumā pauda Ukrainas prezidents.

Krievijas karaspēks pērn 31.martā nedaudz vairāk kā mēnesi pēc atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā atkāpās no Kijivas ziemeļrietumu piepilsētas Bučas.

2.aprīlī medijos parādījās pirmās ziņas par atbrīvotajā pilsētā atrastajiem līķiem civilā apģērbā. Daļai uz ielas nogalināto cilvēku bija aiz muguras sasietas rokas.

Dažas dienas pēc Krievijas karaspēka padzīšanas, apmeklējot Buču, Zelenskis tur redzēto raksturoja kā genocīdu.

Gadu pēc pilsētas atbrīvošanas Bučā turpinās atjaunošanas darbi, un vietējie atzīst, ka "sāpes rimst" un viņiem ir "jāturpina dzīvot".

Ukraina un tās sabiedrotie, pamatojoties uz videomateriāliem un aculiecinieku teikto, Krievijas karavīrus apsūdz par Bučā pastrādātiem kara noziegumiem.

Ukrainas prokuratūra paziņojusi, ka Bučā krievi noslepkavojuši vismaz 1400 civiliedzīvotāju. Ukrainas varasiestādes noskaidrojušas vairāku desmitu par noziegumiem atbildīgo Krievijas karavīru personības.

Buču ir apmeklējušas daudzas ārvalstu amatpersonas, kas ieradušās Kijivā.

Ukraina pieprasa īpaša starptautiska tribunāla izveidi Krievijas līderu tiesāšanai.

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) šomēnes izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšanas orderi saistībā ar nelikumīgu Ukrainas bērnu deportēšanu.

SKT galvenais prokurors Karims Hans Ukrainu ir atzinis par nozieguma vietu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu