Gada cilvēks medicīnā - frontē Ukrainā strādājošā māsa Sarmīte Cīrule

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Frontē Ukrainā strādājošā māsa Sarmīte Cīrule
Frontē Ukrainā strādājošā māsa Sarmīte Cīrule Foto: LSM

"Gada balvu medicīnā" kā aizvadītā gada cilvēks medicīnā šogad saņēma medicīnas māsa un savas vienības Ukrainā galvenā mediķe Sarmīte Cīrule, pavēstīja Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB).

Šogad kopumā tika pasniegta 21 "Gada balva medicīnā", tostarp AS "Grindeks" apbalvojums D.H. Grindeļa balva, kā arī AS "Olainfarm", žurnālu "Ārsts.lv" un "Ievas veselība" speciālbalvas.

Nozīmīgāko no balvām - "Balvu par mūža ieguldījumu medicīnā" - šogad saņēma anestezioloģe un reanimatoloģe Vija Cera un fiziologs un kardiologs Vilnis Dzērve-Tāluts.

Par "Gada notikumu medicīnā 2022" tika atzīta Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Sirds ķirurģijas centra un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes (RAKUS) Latvijas Onkoloģijas centra speciālistu veiktā unikālā operācija pacientam ar primāru aknu audzēju, kura izplatība sasniedza sirds labo priekškambari.

Balvu "Gada vecmāte 2022" saņēma Kuldīgas slimnīcas ilggadējā galvenā vecmāte Inga Losāne, kura Kurzemē palīdzējusi piedzimt bērniņiem jau vairākās paaudzēs.

Valsts prezidenta kundze, mediķe Andra Levite norādīja, ka visiem godīgiem cilvēkiem ir nesatricināma pārliecība, ka dāvāt dzīvību, sargāt dzīvību, rūpēties par cilvēku nākotni, it īpaši bērnu, ir cēls pienākums. Tas ir pelnījis atzinību un apbalvošanu. Turpretim rīcību, kas vērsta uz posta nešanu un iznīcina cilvēku dzīvības un nākotni, kā tas redzams Ukrainā, sagaida sods.

Par "Gada ģimenes ārstu 2022" sabiedrības balsojumā kļuvusi Dace Roska no Ogres, kura profesijai un pacientiem veltījusi vairākas desmitgades. Savukārt balvu "Gada ārsts - speciālists 2022" saņēma Cēsu klīnikas otolaringologs Dins Sumerags, kura ceļš uz ārsta profesiju sācies caur mūziku, jo savulaik viņš absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmiju operdziedātāja specialitātē.

Titulu "Gada jaunais ārsts 2022" ieguva Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra psihiatre Liene Sīle. Viņa ar izcilību aizstāvējusi doktora disertāciju, kas veltīta šizofrēnijas ārstēšanai, un vēl doktorantūras laikā panākusi adaptētās metodes - agrīnās intervences pacientiem ar šizofrēniju - iekļaušanu Psihiskās veselības aprūpes organizēšanas uzlabošanas plānā 2023.-2025.gadam, paverot ceļu šīs metodes turpmākai attīstībai Latvijā.

Par "Gada slimnīcu 2022" nosaukta Cēsu klīnika. Vairāk nekā 300 cilvēku lielā kolektīva vārdā balvu saņēma Cēsu klīnikas valdes locekle Aivija Zerne un galvenā ārste Inga Skrapce. Balvu "Gada zobārsts 2022" saņēma zobārste Baiba Puķīte, bet balvu "Gada funkcionālais speciālists 2022" - Vidzemes slimnīcas poliklīnikā Valkā fizioterapeite Kristīne Krastiņa.

"Gada docētāja 2022" nominācijā par saviem pedagogiem balsoja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Latvijas Universitātes (LU) ārstniecības studenti. Par "Gada docētāju" LU kļuva Medicīnas fakultātes Ķirurģijas katedras docents Kristaps Atstupens, bet RSU - Rehabilitācijas fakultātes docente Ieva Jēkabsone.

"Gada farmaceita 2022" balvu saņēma "Mēness aptiekas" vadītāja un farmaceite Ieva Virza, bet "Gada ārsta palīga 2022" balvu - Dienvidkurzemes novada Gramzdas un Aizvīķu feldšeru punktu ārsta palīdze Agrita Driviņa.

Balvu "Gada māsa 2022" saņēma Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra 5. nodaļas māsa Vita Reidemane, bet balvu "Gada māsas palīgs 2022" - Liepājas reģionālā slimnīcas māsas palīdze Jolanta Kļimova.

D.H. Grindeļa balvu no AS "Grindeks" par izciliem sasniegumiem Latvijas medicīnā un ieguldījumu sabiedrības veselībā saņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, kardiologs Oskars Kalējs. Savukārt AS "Olainfarm" speciālbalva piešķirt psihiatram Elmāram Tēraudam.

Žurnāla "Ārsts.lv" speciālbalvu par teicama sadarbību sabiedrības informēšanā un izglītošanā saņēma fizioterapeits Gustavs Mellenbergs.

"Gada balvas medicīnā" pasākumu organizē LĀB sadarbībā ar Latvijas Jauno ārstu asociāciju un Latvijas Māsu asociāciju, kā arī LU un RSU.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu