Parlamenta vēlēšanās Somijā uzvar opozīcijas partijas; premjerministrei Marinai amatus būs jāatstāj

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Peteri Orpo
Peteri Orpo Foto: Reuters / Scanpix

Somijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarējusi opozīcijā esošā konservatīvā Nacionālās koalīcijas partija, līdz ar to sociāldemokrātei Sannai Marinai būs jāatstāj premjerministres amats, liecina vēlēšanu rezultāti.

Nacionālās koalīcijas partija, kuru vada bijušais vicepremjers Peteri Orpo, ieguvusi 20,8% balsu. Otrajā vietā ierindojusies opozīcijā esošā populistiskā nacionālkonservatīvā Somu partija ar 20,1% balsu, bet sociāldemokrāti palikuši trešie ar 19,9% balsu.

Līdz ar to parlamentā, kurā ir pavisam 200 deputātu, Nacionālās koalīcijas partijai būs 48 mandāti, Somu partijai - 46 mandāti, bet Sociāldemokrātiskajai partijai - 43 mandāti.

"Ziniet ko? Tā bija diža uzvara," pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas atbalstītājiem teica Orpo.

"Uz šo vēlēšanu rezultātu pamata mēs sāksim sarunas par Somijas valdību," sacīja konservatīvo līderis.

Marina atzina sakāvi un apsveica uzvarētājus.

"Apsveikumi Nacionālās koalīcijas partijai, apsveikumi Somu partijai. Demokrātija ir runājusi," teica sociāldemokrātu līdere runā saviem atbalstītājiem.

Lai gan Marinas personīgā popularitāte ir augsta, tā tomēr nespēja pirms vēlēšanām pacelt viņas vadītās partijas reitingus. Sociāldemokrāti tiek vainoti valsts parāda palielināšanā - tas pieaudzis no 64% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2019.gadā līdz 73%, un Nacionālās koalīcijas partija vēlas situāciju uzlabot, samazinot valsts tēriņus par sešiem miljardiem eiro.

Orpo par partneriem nākamajā valdībā var izvēlēties vai nu Somu partiju, vai sociāldemokrātus, tomēr viņam ir nesaskaņas dažādos jautājumos gan ar vieniem, gan otriem.

Līdzšinējā valdošajā koalīcijā bez sociāldemokrātiem ir arī Centra partija, zaļie, Kreisā alianse un Zviedru Tautas partija.

Vēlēšanās piedalījušies 71,9% balsstiesīgo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu