Kosovas eksprezidents Tači Hāgā noliedz vainu noziegumos pret cilvēci

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Kosovas prezidents Hašims Tači
Bijušais Kosovas prezidents Hašims Tači Foto: JERRY LAMPEN/AFP

Bijušais Kosovas prezidents Hašims Tači pirmdien Hāgā bāzētajā Kosovas kara noziegumu tiesā noliedzis vainu visās viņam izvirzītajās apsūdzībās kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci.

"Es neesmu vainīgs," tiesā paziņoja 54 gadus vecais Tači, kurš savulaik bija Kosovas atbrīvošanās armijas komandieris.

Reizē ar viņu tiek tiesāti vēl trīs bijušie Kosovas atbrīvošanās armijas virsnieki, kuri apsūdzēti saistībā ar noziegumiem, kas tika pastrādāti pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigās, kad Kosovas atbrīvošanās armija cīnījās par Kosovas neatkarību no Serbijas.

Prokuratūra apgalvo, ka apsūdzētie vadījuši noziedzīgu organizāciju starp Kosovas albāņu kaujiniekiem, un viņi ir apsūdzēti slepkavībā, spīdzināšanā, nolaupīšanā un vajāšanā.

Virsprokurors Alekss Vaitings tiesā apgalvoja, ka tika noslepkavoti vairāk nekā 100 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija Kosovas albāņi, kas, kā tika uzskatīts, sadarbojās ar Serbijas varasiestādēm vai bija nostājušies pret Kosovas atbrīvošanās armiju.

Tači ir pirmais bijušais augsta ranga politiķis no Kosovas, kas tiek tiesāts šajā īpašajā tribunālā.

Tači atkāpās no Kosovas prezidenta amata 2020.gada aprīlī pēc tam, kad prokurori iesniedza apsūdzības tiesā Hāgā. Pēc tam viņš tika aizturēts un pārvests uz tiesu.

Sagaidāms, ka Tači prāva ilgs divus gadus un tajā kā liecinieki uzstāsies vairāk nekā 300 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu