Eksperts: Eiropa starp visām lielvarām cieš no kara Ukrainā visvairāk (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Kopumā karš Ukrainā līdzinās ieilgušajiem militārajiem konfliktiem, Latvijas Ārpolitikas institūta rīkotajā diskusijā "Kas ir kas jaunajā Eiropas kaimiņattiecību politikā?" norādīja Kijivas Tarasa Ševčenko Nacionālās universitātes Starptautisko attiecību institūta asociētais profesors Mikola Kapitoņenko.

Viņš atzīmēja, ka mēs saskaramies ar dziļu krīzi starptautiskajā drošībā, kas sniedzas tālāk par divpusējo konfliktu starp Krieviju un Ukrainu. Karš attiecas ne tikai uz abu valstu tālāko nākotni un attiecībām. Runa ir par to, kā mainīsies spēles noteikumi starptautiskajā kārtībā.

Kapitoņenko klāstīja, ka Ukrainā valda optimisms par valsts spēju noturēties pretim Krievijai, tomēr profesors ir daudz skeptiskāks. Viņa ieskatā, šis karš līdzinās ieilgušu militāro konfliktu modeļiem, tāpēc jārēķinās arī ar tādu iespēju, ka karš Ukrainā būs ilgstošs un patlaban kompromisiem tajā nav vietas.

Profesors atzīmēja, ka karš kļūst par sadursmi ne tikai starp Krieviju un Ukrainu, bet arī starp diviem iespējamiem starptautiskās kārtības scenārijiem. Viņa ieskatā, gada laikā karš nebeigsies, iespējams, tas pat saasināsies. Kapitoņenko atzīmēja, ka Ukraina ir spējusi izturēt Krievijas militāro agresiju, bet Krievija - Rietumu politisko spiedienu. Viņa ieskatā, priekšā vēl ir garš ceļš, līdz karš vienā vai otrā veidā tiks atrisināts.

Kapitoņenko uzsvēra, ka karš Ukrainā ir par starptautiskās drošības nākotni un tālākiem spēles noteikumiem. Viņa ieskatā, Eiropai ir vajadzīga labi pārdomāta stratēģija, jo patlaban Eiropa starp visām lielvarām cieš no kara Ukrainā visvairāk. Profesors akcentēja, ka karš būs ilgs un tā noteikti nav tikai Ukrainas problēma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu