"Patriot" sistēmas lepni sagaida civilos. Kā maza lidosta Polijā kļuva par nozīmīgu NATO tehnikas centru

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Polis Adamss Hamriščaks jau 2022. gada janvārī nojauta, ka tuvojas liels notikums, jo viena pēc otras viņa ofisā ieradās ASV militārpersonas. Viņš bija 50 kilometrus no Ukrainas robežas esošās mazās Žešovas-Jasionkas lidostas vadītājs, vēsta "Insider".

Žešovas-Jasionkas lidosta ir tikai astotā noslogotākā lidosta Polijā, 2022. gadā apkalpojusi aptuveni 730 000 cilvēku. Piemēram, Ņujorkas Džona Kenedija starptautiskā lidosta janvārī vien apkalpoja četrus miljonus cilvēku.

Ukraina kopš kara sākuma ir lidojumu aizlieguma zona. Tieši šā iemesla dēļ Žešovas-Jasionkas lidostas atrašanās vieta kopš kara sākuma padarījusi to par vienu no būtiskākajiem NATO stratēģiskajiem punktiem.

Foto: dpa/scanpix

Lidosta kļuvusi par centru smagajiem ieročiem, starptautiskajai palīdzībai, kā arī par pieturvietu tādiem ievērojamiem cilvēkiem kā ASV prezidents Džo Baidens, Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis un citiem. Šīs lidostas ikdiena ir pavisam neparasta, jo darbu turpina arī civilais sektors - parastie ļaudis ceļo blakus raķetēm, karavīriem, bēgļiem un medicīniskās evakuācijas brigādēm.

Pirmās lidostā 2022. gada 5. februārī ieradās gaisa desanta vienības - aptuveni 1700 karavīru kopumā, lai pastiprinātu drošību, jo Krievija bija sakoncentrējusi tās karaspēku Polijas robežas tuvumā.

Lidostas vadītājs stāstīja, ka darbinieki gulējuši vien dažas stundas, jo darbu nācies pārstrukturēt. "Bija nepieciešams sakārtot visu nepieciešamo militārajām vajadzībām, tāpat vienlaikus nodrošinot regulāro pasažieru plūsmu."

Foto: AFP/SCANPIX

2022. gada martā ASV lidostā nogādāja divas "Patriot" zenītraķešu palaišanas kompleksus, lai nodrošinātu drošību Polijai.

Lidosta ir spēlējusi būtisku lomu medicīniskās evakuācijas komandām no Ukrainas. Šajā lidostā tiek nogādāti ukraiņu karavīri, kuri ievainoti karā, pirms viņi tiek nogādāti tālāk uz citām valstīm ārstēties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu