Foto ⟩ Piketā pie Saeimas protestē pret obligāto karaklausību (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Piketā pie Saeimas protestē pret obligāto karaklausību
Piketā pie Saeimas protestē pret obligāto karaklausību Foto: Jānis Škapars/TVNET

Neformālās iniciatīvas pilsoņu grupas "Rīko!" rīkotajā piketā trešdienas rītā daži aktīvisti bija pulcējušies pie Saeimas, lai iestātos pret obligāto karaklausību, ko paredzot Valsts aizsardzības dienesta likumprojekts, novēroja portāls TVNET.

Piketētāji turēja rokās plakātus ar vēstījumu ''We are not slaves for 300€'', ''Jaunieši nedienēs, jaunieši emigrēs''.

Foto: Piketā pie Saeimas protestē pret obligāto karaklausību

Šodienas Saeimas sēdē parlaments trešajā, galīgajā lasījumā izskata Valsts aizsardzības dienesta likumprojektu.

TVNET jau ziņoja, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija noslēgusi darbu pie likumprojekta par Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanu, to atlabstot izskatīšanai parlamentā pirms galīgā lasījuma.

VAD likumprojekts paredz, ka VAD militāro dienestu varēs pildīt vienā no trim veidiem - 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā, piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu, vai arī piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu, ar kopējo apmācību un dienesta uzdevumu izpildes laiku ne mazāk 180 dienas.

Pirmais iesaukums brīvprātīgā kārtā paredzēts šovasar.

Tie jaunieši, kuri savu domu, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ nevarēs pildīt militāro dienestu būs iespēja iesaistīties Valsts aizsardzības civilajā dienestā. Patlaban paredzēts, ka valsts aizsardzības civilā dienests tiks ieviests Aizsardzības ministrijas padotībā esošajās civilajās iestādēs. Civilā dienesta veicējiem dienestā būs jāatrodas 40 stundas nedēļā kopumā 11 mēnešus. Šī dienesta pildītājam mēnesī maksās 300 eiro, bet viņam netiks segta kompensācija par īri, netiks maksāts par ēdināšanu un sabiedrisko transportu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu