Dienvidkurzemes mežā atrasta nesprāgusi munīcija (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Munīcija Dienvidkurzemes mežā.
Munīcija Dienvidkurzemes mežā. Foto: Latvijas valsts meži

Marta beigās AS "Latvijas valsts meži" (LVM) Dienvidkurzemes reģiona plānotājs, gatavojot cirsmu mežā Krīvukalna iecirknī, atradis nesprāgušu munīciju no Otrā pasaules kara, liecina LVM publicētā informācija.

Kā informē uzņēmumā, LVM darbinieks norobežoja bīstamā atraduma teritoriju un informēja Valsts policiju. Ar sapieru palīdzību sprādzienbīstamie priekšmeti tika neitralizēti.

LVM norāda, ka šādi atradumi Latvijas mežos nav retums, īpaši teritorijās, kur norisinājušās kaujas vai veidoti ierakumi un atbalsta pozīcijas. Arī Dienvidkurzemes mežos tā nav pirmā reize.

"Šādi kara laika lādiņi visbiežāk zemes virsū nonāk "melno arheologu" dēļ, kuri tos izrok un turpat mežā pamet, radot draudus citiem meža apmeklētājiem un iemītniekiem. Ja līdzīgi priekšmeti tiek atrasti, ir ļoti būtiski tos neaiztikt un nekavējoties ziņot atbildīgajiem dienestiem," uzsver LVM Dienvidkurzemes reģiona plānošanas vadītājs Māris Bērziņš.

Vienlaikus LVM atzīmē, ka apslēptās mantas meklēšana valsts mežos ir aizliegta. Izņēmums ir arheoloģiskie pētījumi, kas notiek ar Valsts Kultūras mantojuma pārvaldes atļauju.

Foto: Latvijas valsts meži

Savukārt par atrastiem lādiņiem ir jāinformē Valsts policija, kura piesaista Zemessardzes Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotu.

LVM atgādina, ja atpūšoties mežā, tiek atrasti sprādzienbīstami priekšmeti, no bīstamās teritorijas ir jāatkāpjas drošā attālumā un par atradumu jāinformē Valsts policiju.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums 2022.gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 566,577 miljoni eiro, kas ir par 39,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pirms nodokļu nomaksas palielinājās divas reizes - līdz 258,485 miljoniem eiro.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu