"Kas tad te būs, taisīs tik bērnus un neies dienēt?" Saeimā karstas diskusijas par VAD pakļautajiem vecākiem (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeimai šodien, 5. aprīlī, lemjot par valsts aizsardzības dienestu (VAD), debatēs deputātu vidū izcēlās aktīvas diskusijas par dienestam pakļautajiem vecākiem.

Šodien parlamentam caurskatot VAD likumprojekta priekšlikumus tribīnē mainoties kāpa gan koalīcijas, gan opozīcijas deputāti. Deputātu debates pavadīja aplausi un starpsaucieni.

Parlamentārietis Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei") norādīja, ka koalīcijas spēks - Nacionālā apvienība (NA) jau ilgu laiku valstī atbild par demogrāfiju, taču bērns nav šķērslis, lai netiktu iesaukts VAD. Rosļikova pārstāvētā frakcija piedāvā to, ka vecāki nedotos dienēt, bet stiprinātu Latviju, turklāt, dienestā aizejot vienam vecākam, neesot saprotams, kā otrs vecāks pie pašreizējās dzīves dārdzības spētu uzturēt bērnu.

Foto: Piketā pie Saeimas protestē pret obligāto karaklausību

"Tāpēc, augsti godātie kolēģi, lūdzu, atbalstiet ideju, ka mums Latvijā ir vajadzīgi bērni, un vecāki ir mūsu civilā dienesta varoņi, un, ja viņiem ir viens, divi, trīs bērni - super - lai tā arī ir, bērni ir mūsu nākotne," uzsvēra Rosļikovs.

Cits opozīcijas deputāts Edmunds Zivtiņš arī pauda uzskatu, ka tas ir pietiekami nopietns jautājums valsts demogrāfijā, jo zināms, ka Latvijas demogrāfiskā līkne iet stipri uz leju, un "mēs nekādā veidā šobrīd neatbalstām mūsu jaunās ģimenes, vecākus, mēs nestimulējam to, lai mums būtu ģimenes ar pietiekami daudz bērniem, lai vispār dzimtu bērni".

"Un ziniet, kas notika komisijā tagad? Nu, lai jūs saprastu. Tātad tanī brīdī, kad tika runāts par to, ka ir nepieciešams kaut kādā mērā atbalstīt jaunos vecākus, kuriem ir jau, pieņemsim, viens bērns, lai viņi nebūtu pakļauti šim valsts aizsardzības dienestam, tad Aizsardzības ministrijas pārstāvis pateica: "Kas tad te būs, taisīs tik bērnus un neies dienēt!?" norādīja deputāts.

Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts norādīja, ka patlaban VAD likumprojektā ir paredzēts, ka vecāks, kuram ir bērns līdz pusotra gada vecumam, dienestu var atlikt uz vēlāku laiku, bet ne vēlāk kā līdz 26 gadu vecumam.

Eglīts argumentēja, ka zināšanas un prasmes valsts aizsardzībai jāapgūst arī pilsonim, kuram ir bērni. Tas nevar būt pienākums tikai tiem pilsoņiem, kuriem bērnu nav. "Mēs šādā veidā nevaram sodīt, bet es vēlos atgādināt, ka šāda prasība biju padomju armijā, kad tiem, kam bija divi bērni, tie varēja nedienēt. Varbūt laiks ir izkāpt no padomju laika," uzsvēra Eglīts.

Koalīcijas deputāts Rihards Kols (NA), atbildot uz Rosļikova paustajām bažām, ironizēja, ka Zviedrijā, Somijā, Igaunijā un Lietuvā bērniem nav nākotnes. Arī šajās visās valstīs īstenībā, ja vērtē demogrāfijas rādītājus, situācija ir sliktāka nekā Latvijā.

"Līdz ar to jūsu argumentācija, nu, absolūti neiztur nekādu kritiku. Vienkārši pasakiet, tad nāciet un pasakiet no tribīnes, kādēļ, ja šajās valstīs, manis minētajās, bērniem, pēc jūsu skatījuma, ir nākotne, un tajā gadījumā, ja mēs pieņemam šo likumu, Latvijā nav nākotnes," uzsvēra Kols.

Rosļikovs, atkārtoti kāpjot tribīnē, sniedzot repliku uz Kola teikto, un norādīja, ka Latvija ir unikāla, un viņš nekad savu dzimteni nesalīdzināšot ne ar Zviedriju, ne Somiju, ne citu valsti.

"Mūsu valsts ir unikāla, Kola kungs! Skaidrs? Un nevajag to salīdzināt ar pārējiem. Bērni, vecāki - mūsu nākotne! Un katram likumam, katram punktam ir jābūt pārdomātam, lai viņiem šeit būtu dzīve, lai viņiem šeit būtu nākotne un lai viņiem šeit būtu vēlme cīnīties par tādiem politiķiem kā mēs, lai viņiem būtu gods stāvēt un krist par karogu un himnu. Latvija ir unikāla, kungi, atcerieties to!" paziņoja Rosļikovs.

Ticis pie vārda par kolēģu pausto, koalīcijas deputāts Jānis Dombrava (NA) norādīja, ka bērni vairāk nekā jebkas uzliek vecākiem par pienākumu spēt par viņiem ne tikai parūpēties, bet aizsargāt, ja tāda nepieciešamība rodas.

Turklāt visiem bērnu vecākiem ir iespēja brīvprātīgi pieteikties Zemessardzē, ja viņi neuzskata, ka 11 mēnešu garais valsts aizsardzības dienesta kurss ir atbilstošs viņiem.

Šodien Saeima lemj par VAD likumprojekta un dienestu pavadošo likumprojektu pieņemšanu galīgajā lasījumā. Pirmais iesaukums paredzēts uz brīvprātības pamata. Personām ir tiesības pieteikties VAD līdz šī gada 1.maijam. Personas, kuras ir pieteikušās VAD, sāks dienestu šī gada 1.jūlijā. Paredzēts, ka šovasar VAD tiks iesaukti 300 jaunieši.

Valsts aizsardzības militāro dienestu pilda vienā no šādiem veidiem: 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā, piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu;

Tāpat VAD varēs pildīt piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu militārās izglītības iestādē un Nacionālo bruņoto spēku vienībā, kuras kopējais apmācību un dienesta uzdevumu izpildes laiks nav mazāks par 180 dienām.

VAD pakļautajām personām, kuras savu domu, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ nevar pildīt valsts aizsardzības militāro dienestu, to var aizstāt ar alternatīvo dienestu šajā likumā noteiktajā kārtībā. Alternatīvais dienests būs jāpilda 11 mēneši Aizsardzības ministrijas padotībā esošajās iestādēs.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu