Viss tik zaļš un spirgts! Ieteikumi, kurp doties dabā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Alnis ceļa malā
Alnis ceļa malā Foto: Unsplash/Anna Mircea

Beidzot! Pavasaris tuvojas lieliem soļiem un tā klātbūtne jaušama dabā. Tuvāko nedēļu laikā līdz ar temperatūras paaugstināšanos un pavasarīgu lietu no ziemas miega modīsies arī krupīši, lai lēnīgi čāpotu uz dzimto dīķi. Uzmanies, nesabrauc!  Laukos var klausīties cīruļu treļļos un ķīvīšu saucienos, vērot baltos stārķus, bet ap saullēkta laiku mežā dzirdēt dzeņu bungāšanu. Drīz savvaļā būs redzami dzīvnieku mazuļi.

Kādi procesi tajā šobrīd vērojami?

Latgalē, Dvietes palienē sācies piektais gadalaiks – atbūda jeb teritorijai raksturīgās ievērojamās ūdens līmeņa svārstības, kad ilgstoši pārplūst upes, ezeri un applūst tuvējās pļavas. Šis ir unikāls laiks, ko steidz izmantot laivotāji un putnu vērotāji, tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde līdz 28. aprīlim pakalpojuma sniedzējiem izsniegs atļaujas organizētiem laivu braucieniem dabas parka “Dvietes paliene” applūstošajās teritorijās dabas lieguma zonā. Pēc atļaujas saņemšanas laivotāji bez gida var veikt apļveida maršrutu no Putnu salas Gulbjos līdz Skuķu ezeram. Savukārt maršruts no Dvietes tilta (autoceļš V-783) līdz autoceļa Bebrene–Zariņi–Dviete (V-710) tiltam izbraucams tikai pakalpojuma sniedzēja nodrošināta gida pavadībā.

No krastiem izgājusi arī Gauja, kas šobrīd appludina ne tikai palienes, bet arī takas, laipas, atpūtas vietas un citu tūrisma infrastruktūru. Līdz ar to aktīvās atpūtas cienītājiem, jo īpaši Siguldas apkārtnē, jārēķinās ar iespēju, ka takas var īslaicīgi nebūt izmantojamas vai ne tik ērti lietojamas kā līdz šim. Ūdens līmenis pamazām krītas, arī pārvalde centīsies sekot tam līdzi savos sociālo tīklu kontos ziņos par jaunumiem.

Latvija var lepoties ar krāšņākajiem devona smilšakmeņu atsegumiem visā Eiropā. Un pavasarī pirms kokiem saplaukušas lapas ļoti krāšņi skatam paveras daudzveidīgie atsegumi, ko it īpaši labi vērot no laivu brauciena, bet elpu aizraujošus skatus var baudīt arī pastaigājoties pa cietzemi. Piemēram, aplūkojot Dauģēnu klintis un alas pie Mazsalacas.

Taču jaunus iedvesmas avotus ikviens aicināts aplūkot www.tiekamiesdaba.lv, kur pārvalde apkopojusi informāciju par vairāk nekā 600 dažādu dabas tūrisma galamērķiem.

Esi vērīgs! Dzīvnieki mostas

Aprīlī sevi aizvien dzirdamāk piesaka dažādas putnu sugas. Šobrīd skaļi sadzirdami ir strazdi, ārpus pilsētām var ieklausīties cīruļu treļļos un ķīvīšu saucienos, vērot baltos stārķus, bet ap saullēkta laiku mežā var dzirdēt dzeņu bungāšanu, kā arī dzilnīšus un medņus. Ja vien ir vēlme, spēja uzvesties klusu un pacietīgi, putnu vērošana var būt lielisks brīvā laika pavadīšanas veids.

Tuvāko nedēļu laikā līdz ar temperatūras paaugstināšanos un pavasarīgu lietu no ziemas miega modīsies arī krupīši, lai uzsāktu ierasto ceļu uz dzimto dīķi un turpinātu savu dzimtu.

Krupis ir lēns rāpotājs, ceļa šķērsošana viņam var aizņemt pat 15 minūtes, bet rāpošana intensīvas satiksmes posmā nereti kļūst par neiespējamo misiju.

Lai saglabātu šo abinieku sugu, jau otro gadu pārvalde ikvienu aicina iesaistīties kampaņā “Misija – KRUPIS. Izglāb princi!”, kļūt par brīvprātīgo krupju glābēju (pieteikuma anketa - https://ej.uz/s9uv) un aktīvajā migrācijas laikā (1-2 nedēļas) noteiktā ceļa posmā palīdzēt krupjiem droši šķērsot brauktuvi. Plašāk par misiju, ikviens var uzzināt apmeklējot https://www.daba.gov.lv/lv/misija-krupis .

Aprīļa otrajā pusē ikviens atkal laipni aicināts izmantot Rēzeknes novada Mākoņkalna skatu platformu, kas šobrīd tiek atjaunota. Mākoņkalns un līdzās esošā Latgales jūra jeb Rāznas ezers ir dabas objekti, kas apbūruši daudzus.

Turpmāko mēnešu laikā savvaļā būs redzami šogad dzimušie savvaļas dzīvnieku mazuļi. Pareizai rīcībai noderēs pārvaldes radītā vietne www.neizdzesdzivibu.lv, kas skaidro, kādēļ 95% gadījumos savvaļas dzīvniekiem nav nepieciešama cilvēku palīdzība. Un par zvēriem jāziņo vien tad, ja tie ir manāmi savainoti vai nonākuši situācijā, no kuras paši saviem spēkiem nevar tikt ārā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu