NYT: dokumenti atklāj, cik labi ASV ir informētas par Krievijas armijā un izlūkdienestos notiekošo (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

No ASV un NATO slepenajiem dokumentiem, kas nopludināti internetā, kļūst skaidrs, cik labi ASV izlūkdienesti ir informēti par Krievijas rīcību un tās plāniem, ziņo “The New York Times” (NYT). ASV militārpersonas katru dienu saņem informāciju par Krievijas [gaisa] triecienu laikiem un pat konkrētiem turpmāko uzbrukumu mērķiem. Tajā pašā laikā šādu dokumentu publicēšana var palīdzēt Maskavai novērst informācijas nopludināšanu amerikāņu izlūkdienestiem.

Kā atzīmē NYT, internetā nonākušie dokumenti liecina, ka ASV izlūkdienestiem izdodas iegūt informāciju no gandrīz visiem Krievijas departamentiem. Piemēram, vienā no nopludinātajām piezīmēm apspriesti Krievijas Ģenerālštāba plāni, kā vērsties pret tankiem, kurus ASV nodod Ukrainai.

Cits dokuments atsaucas uz Krievijas Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (pazīstama kā GRU) plāniem Āfrikā veikt informatīvu kampaņu Krievijas ārpolitikas veicināšanai, lai veidotu sabiedrisko domu pret ASV.

Daļu no publicētās informācijas Ukraina var izmantot kara laikā. Viens no dokumentiem attiecas uz Krievijas Aizsardzības ministrijas plāniem 3. martā dot triecienu konkrētiem mērķiem Odesā un Nikolajevā. Citā tiek apspriests Krievijas Nacionālās aizsardzības kontroles centra ziņojums par Krievijas armijas kaujas spēju mazināšanos Ukrainas austrumos.

2. marta dokumentā apspriesti Krievijas Aizsardzības ministrijas plāni atspēkot Jevgeņija Prigožina apsūdzības par nepietiekamu munīcijas piegādi algotņu grupējumam “Vagner”.

Nopludinātie dokumenti arī liecina, ka ASV izlūkdienesti rūpīgi seko Ukrainas augstāko militāro un politisko līderu darbībām. Dokumenti satur Ukrainas armijas situācijas novērtējumu: ziņas par akūtu pretgaisa aizsardzības munīcijas trūkumu un panākumiem Bahmutas aizsardzībā.

NYT žurnālistu aptaujātās ASV amatpersonas pagaidām nav gatavas vērtēt, cik nopietni šādu dokumentu noplūde apgrūtinās turpmāku informācijas saņemšanu no Krievijas.

Tomēr ziņas par to, no kurām Krievijas aģentūrām ASV iegūst visvairāk datu, Maskavai var palīdzēt cīnīties pret informācijas nopludināšanu. NYT precizē, ka informācijas noplūde jau ir sarežģījusi ASV attiecības ar sabiedrotajiem. Dokumentu publicēšana rada šaubas par sabiedroto spējām uzglabāt konfidenciālu informāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu