Raidījums: LOK prezidenta dzīvesbiedres viena pēc otras nonākušas ar komiteju saistītos uzņēmumos (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers
Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers Foto: Edijs Pālens/LETA

LOK un LBS šajā nedēļas nogalē iesaistījās publiskā un konfliktējošā viedokļu apmaiņā pēc tam, kad Latvijas Televīzijas (LTV) "Sporta studijas" intervijā ar LOK prezidentu Žoržu Tikmeru atklātībā nāca informācija par viņa bijušo un esošo ģimenes locekļu iesaisti uzņēmumos, kas sniedz pakalpojumos olimpiskajiem centriem.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Žoržs Tikmers noraida aizdomas par iespējamu interešu konfliktu, viņa dzīvesbiedrēm nonākot vienu un to pašu ar LOK saistītu uzņēmumu dalībnieku rindās, apgalvojot, ka varot saskatīt Latvijas Basketbola savienības (LBS) vēlmi īstenot pret viņu vērstu nomelnošanas kampaņu cīņā par ietekmi LOK.

LTV sporta ziņu redakcija sestdien ziņoja, ka vairāki ar Tikmeru saistīti uzņēmumi bijuši ilggadēji piegādātāji LOK un tās paspārnē esošajiem olimpiskajiem centriem. Dažiem no tiem tas bijis laikā, kad Tikmers bija LOK viceprezidents un ģenerālsekretārs, bet pāris - kad viņš jau kļuvis par LOK prezidentu.

LTV guva apstiprinājumu informācijai par pieciem uzņēmumiem - SIA "SC Kafe", SIA "Ice Ring", SIA "Plus Fitness", SIA "Express Travel" un SIA "Rumba koģenerācija" -, kuros līdzīpašnieces kādā brīdī bijušas vai joprojām ir Tikmera bijusī sieva Gita Ducmane un tagadējā dzīvesbiedre Inese Celmiņa. Trīs uzņēmumos Celmiņa kļuvusi par līdzīpašnieci Ducmanes vietā, kad Tikmers no Ducmanes šķīries.

Šo uzņēmum darbības nozares ir ēdināšana, trenažieru īre, slidotavas piegāde, koģenerācija un ceļošanas pakalpojumi. Atsevišķos uzņēmumos kapitāldaļas pieder arī bijušā LOK prezidenta Viļņa Baltiņa dzīvesbiedrei un bijušā finanšu direktora Alda Āboliņa meitai, ziņo LTV.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Inese Tikmere (Celmiņa) ir ārste - serificēta uroloģe. Viņa strādā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) uroloģijas klīnikā "Gaiļezers", kā arī Rīgas Stradiņa universitātē.

Viņa par četru uzņēmumu - SIA "SC Kafe", SIA "Ice Ring", SIA "Plus Fitness" un SIA "Rumba koģenerācija" - līdzīpašnieci kļuva apmēram vienā laikā - 2017.gada vidū, turklāt apmēram vienlaikus izbeigta dalība trīs no minētajiem uzņēmumiem.

Tikmers intervijā "Sporta studijai" noliedz savu ietekmi uz šo komersantu izvēli pakalpojumu sniegšanā olimpiskajiem centriem, kas ir privāti uzņēmumi.

Pēc intervijas sekojošo sporta sabiedrības reakciju Tikmers sestdien publiskā paziņojumā nosauca par nomelnošanas kampaņu, kas vērsta pret viņu un viņa ģimeni.

"Vēlos precizēt, ka mana bijusī dzīvesbiedre bija līdzīpašniece piecās kapitālsabiedrībās, tomēr jau pirms vairākiem gadiem viņai piederošās četru uzņēmumu kapitāldaļas tika pārdotas. Nekādi zaudējumi sportistiem un federācijām netika nodarīti, pretenzijas no citu komersantu vai pakalpojumu saņēmēju puses nav saņemtas," LOK paziņojumā citēts Tikmera teiktais.

Neatkarīgi no šīs sniegtās informācijas Tikmers lūgšot pārbaudīt informāciju LOK Ētikas komisijai un LOK auditoram.

Tikmers pauž neizpratni, ka pirms dažām nedēļām visu šos jautājumus LOK biedri varēja uzdot organizācijas Ģenerālās asamblejas sesijā, taču tādus netika saņēmis.

"Manuprāt, nespējot saņemt vairākuma mandātu biedru vidū, lai organizētu apvērsumu un manu atkāpšanos no LOK prezidenta amata Ģenerālās asamblejas laikā, tiek izmantota publiska nomelnošanas kampaņa, lai sasniegtu šo mērķi un tajā tiek iesaistīta pat mana ģimene," uzsver Tikmers.

Tikmers arī izsaka nožēlu, paužot apgalvojumu, ka šī kampaņa tiekot organizēta vienas no vadošajām federācijām - LBS vadībā, kas liekot domāt, ka tiek realizētas šauras grupas intereses, upurējot sporta nozares un olimpiskās kustības reputāciju.

LBS svētdien, atbildot uz Tikmera paziņojumu, uzsvēra, ka LOK prezidenta publiskie izteikumi kaitē LBS reputācijai. LBS aicina Tikmeru sniegt pierādījumus faktam, ka LBS ietekmē sabiedriskās televīzijas saturu nolūkā organizēt viņa nomelnošanas kampaņu. Tāpat LBS aicina LOK Ētikas komisijai un pārvaldes institūcijām izvērtēt gan prezidenta publiskos izteikumus, gan arī faktus, kas minēti publiskajā telpā.

LBS arī vēršas pie sabiedriskās televīzijas vadības un citām valstiskajām un nevalstiskajām mediju organizācijām vērst uzmanību uz Tikmera izteiktajām aizdomām, kas skar sabiedriskās televīzijas satura veidošanas principus, un savas kompetences ietvaros izvērtēt to pamatotību.

LTV arī ziņo, ka šādas informācijas nākšana atklātībā, iespējams, ir viens no LOK vadības opozīcijas līdzekļiem vēlamajai varas maiņai organizācijā. Televīzija vēsta, ka pirms Ģenerālās asamblejas LBS telpās notikusi neformāla tikšanās, kurā piedalījās Latvijas lielāko olimpisko federāciju amatpersonas.

Portālā "Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka SIA "SC Kafe" dibināta 2005.gadā un tā pieder Jurim Bankovskim, Santai Pučei un Kasparam Indriksonam. Tikmere īpašnieku lokā bijusi no 2017.gada līdz 2022.gada nogalei. Uzņēmums savu saimniecisko darbību veic Olimpiskajā sporta centrā.

Uzņēmums "Ice Ring" dibināts 2008.gadā, un tā īpašnieki ir Zigmunds Birzītis un Andrejs Arājs. Inese Celmiņa šīs komercsabiedrības īpašnieku rindās bija laikā no 2017.gada vasaras līdz 2019.gada vidum.

SIA "Plus Fitness" dibināta 2014.gadā, tās īpašnieki ir Olga Skļareviča, Igors Skļarevičs un Zane Feldmane. Arī šajā uzņēmumā Celmiņa īpašnieku lokā ienāca 2017.gada vasarā, tur esot līdz 2019.gada vasaras beigām.

Uzņēmums "Rumba koģenerācija", kas dibināts 2009.gadā, 2020.gadā izslēgts no reģistra. Uzņēmums pirms tā darbības pārtraukšanas piederēja Dmitrijam Krasohinam, Viktoram Piļkēvičam, Maksimam Pikaļovam un Andrejam Arājam. Celmiņa šī uzņēmuma īpašnieku sastāvā bija no 2017.gada vidus līdz 2019.gada vasaras beigām.

Tikmēr Gita Ducmane uzņēmumu "Ice Ring", "SC Kafe" un "Plus Fitness" dalībnieku rindas atstāja nepilnu gadu pirms tam, kā vietu tajos radusi Celmiņa.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu