VARAM no kontrolētāja jākļūst par padomdevēju, norāda ministrs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks Foto: Paula Čurkste/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) jāmaina ministrijas darbs pašvaldību uzraudzības jomā no kontrolētāja par padomdevēju, intervijā teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Iepriekš pieeja, kā ministrijas darbs pašvaldību uzraudzības jomā ticis virzīts, bijis kontrolēt un dot atzinumus, vai pašvaldības izdotie saistošie noteikumi ir pareizi vai nepareizi.

"Dažreiz smejos, ka VARAM ir kā "patiesības ministrija", kas vienīgā zina, kā ir pareizi, bet pašvaldībās to nezina," izteicās ministrs.

Viņa ieskatā, esot jābūt otrādi, jo pašvaldības ir vēlētas, leģitīmas varas, kas pārstāv iedzīvotājus, un tās pašas labi zinot, ko un kā darīt, un tām esot jābūt atbildīgām par saviem lēmumiem.

Sprindžuks uzskata, ka VARAM vajadzētu būt kā ekselences centram un padomdevējam par to, kā veidot labāku pārvaldību un sasniegt definētos mērķus, nevis kontrolēt un "pātagot". Tā esot pilnīgi cita misija.

Ministrijām sasaiste ar iedzīvotājiem esot vājāka nekā pašvaldībām, tādēļ var veidoties tāda "patiesības ministrijas" kultūra, ka mēs visu zinām, ka mēs nekad nekļūdāmies un jūs tur neko nesaprotat. Tas esot aplami, uzskata politiķis, kurš ilgāku laiku vadījis Ādažu pašvaldību.

Kā piemēru viņš minēja Rīgas teritorijas plānojuma atcelšanu. Rīga desmit gadus, skaņojot ar visām interešu grupām, izveidoja savu teritorijas plānojumu, bet VARAM vajadzējis "vienu mēnesi, lai pēdējā naktī izdarītu secinājumu, ka Rīgas teritorijas plānojums ir apturams".

Ministra ieskatā, ministrijas uzdevums ir radīt skaidrus, saprotamus un tiesiskus spēles noteikumus, nevis otrādi - turēt nekārtībā tiesisko sistēmu, kas ir tik neelastīga pašreizējam dzīves ritmam, ka gala beigās pašvaldības, labu gribot, ir vainīgas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu