Katara un Bahreina paziņo par attiecību atjaunošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Katara un Bahreina paziņojušas par diplomātisko domstarpību noregulēšanu un attiecību atjaunošanu.

Bahreina 2017.gadā pievienojās Saūda Arābijai, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un Ēģiptei, pārtraucot diplomātiskās un tirdzniecības attiecības ar Kataru un slēdzot savas robežas ar šo valsti. Taču Kataras un Bahreinas attiecības arī pirms tam bija saspringtas, un Bahreina ir pēdējā valsts, kas atjaunojusi attiecības ar Kataru.

Vienošanās par samierināšanos tika panākta Līča sadarbības padomes birojā Saūda Arābijā, trešdien paziņoja Kataras Ārlietu ministrija.

Kaimiņi "nolēma atjaunot diplomātiskās attiecības starp abām valstīm saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas statūtu principiem", norādīts ministrijas paziņojumā.

"Abas puses apstiprināja, ka šis solis izriet no abpusējas vēlmes attīstīt divpusējās attiecības un stiprināt Persijas līča vienotību un integrāciju," teikts paziņojumā.

Bahreinas Ārlietu ministrija nāca klajā ar līdzīgu paziņojumu, vēstīja valsts ziņu aģentūra.

Saūda Arābija, AAE, Bahreina un Ēģipte 2017.gadā pārtrauca gaisa, jūras un sauszemes satiksmi ar Kataru, kā arī noteica ekonomiskas sankcijas, apsūdzot Kataru "teroristu" atbalstīšanā un pārāk tuvās attiecībās ar Irānu.

Katara noliedza šīs apsūdzības un apsūdzēja minētās arābu valstis centienos sagraut tās ekonomiku.

Izlīguma vienošanās tika noslēgta 2021.gada janvārī. Pārējās trīs valstis jau ir atjaunojušas attiecības, lai gan AAE un Katara vēl nav no jauna atvērušas savas vēstniecības.

Taču Kataras un Bahreinas attiecības ir bijis grūtāk atjaunot, jo abu valstu starpā ir neatrisināti daudzi jautājumi, tai skaitā jautājums par jūras robežām. Abas puses regulāri viena otru apsūdz otras valsts zvejnieku nelikumīgā aizturēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu