ASV uzskata Gutērrešu par pārāk piekāpīgu Krievijai, secināms no nopludinātajiem dokumentiem

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: Reuters / Scanpix

Nopludinātie ASV slepenie dokumenti liecina, ka ASV valdība uzskata ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu par pārāk piekāpīgu Krievijai.

Dokumenti liecina, ka Vašingtona uzmanīgi seko līdzi Gutērreša darbībai.

Vairākos dokumentos atstāstītas privātas sarunas starp Gutērrešu un viņa vietnieci.

Jau ziņots, ka pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos ir nonākuši vairāki desmiti nopludinātu dokumentu, kas daļēji varētu būt autentiski, bet daļēji safabricēti.

Šie dokumenti ietver Gutērreša novērojumus par karu Ukrainā un vairākiem Āfrikas līderiem.

Vienā no dokumentiem runa ir par Ukrainas graudu eksporta vienošanos, ko pērnā gada jūlijā palīdzēja panākt ANO un Turcija. Tajā teikts, ka Gutērrešs tik ļoti vēlējies saglabāt šo vienošanos, ka bijis gatavs piekāpties Krievijas interesēm.

"Gutērrešs uzsvēra savus centienus uzlabot Krievijas eksporta iespējas," teikts dokumentā, "pat ja tiek iesaistītas sankcijām pakļautas Krievijas struktūras vai personas".

ANO ģenerālsekretāra rīcība februārī grāva plašākus centienus saukt Maskavu pie atbildības par iebrukumu Ukrainā, teikts dokumentā.

ANO amatpersonas apšaubīja apgalvojumus, ka Gutērrešs pārāk piekāpīgi izturas pret Maskavu, un uzsvēra, ka ANO dara, ko spēj, lai mazinātu kara ietekmi uz nabadzīgajiem.

Citā dokumentā pārstāstīta Gutērreša un viņa vietnieces Aminas Mohamedas saruna, kurā ANO ģenerālsekretārs pauž neapmierinātību par Eiropas Komisijas (EK) prezidentes Urzulas fon der Leienas aicinājumu Eiropai ražot vairāk ieroču un munīcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu