Uzņēmējam Trubko par vērienīgā kukuļa piedāvāšanu piespriež četrarpus gadu cietumsodu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igors Trubko (pa labi)
Igors Trubko (pa labi) Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) AS "Rīgas namu apsaimniekotājs" valdes priekšsēdētāju Igoru Trubko ir atzinusi par vainīgu apsūdzībās par 2,1 miljona eiro kukuļa piedāvāšanu Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājam Mārtiņam Kossovičam un piespriedusi viņam reālu cietumsodu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem.

Tāpat pirmās instances tiesa Trubko noteikusi liegumu uz pieciem gadiem nodarboties ar jebkāda veida komercdarbību un uzlikusi naudas sodu "Rīgas namu apsaimniekotājam" 200 minimālo algu jeb 124 000 eiro apmērā.

Tiesā nolēma Trubko piemērotos drošības līdzekļus - dzīvesvietas maiņas paziņošanu un aizliegumu izbraukt no valsts - atstāt negrozītus līdz sprieduma spēkā stāšanās dienai.

Tāpat tiesa atstāja spēkā ELT pagājušā gada 7. oktobra lēmumu uzlikt arestu nekustamajam īpašumam Gogoļa ielā 5, Rīgā, lai nodrošinātu naudas piedziņas izpildi.

Tiesa uzsver, ka lietas iztiesāšanas procesā tai neradās šaubas par Trubko vainu un sods ir bargāks nekā to bija prasījusi prokurore. Tiesa skaidro, ka Trubko lieta ir viena no skaļākajām politiskās korupcijas lietām, līdz ar ko šāds bargs sods kalpos par signālu pārējām augsta ranga amatpersonām.

Trubko aizstāvis Normunds Šlitke aģentūrai LETA sacīja, ka spriedums viennozīmīgi tiks pārsūdzēts.

"Man nav informācijas, ka tiesnesis ir nolasījis spriedumu, jo tas tika nolasīts plkst. 10.05, bet parakstīts vien plkst. 10.29, līdz ar ko rodas jautājums, vai tiesnesis bija nolasījis spriedumu, vai tikai tā uzmetumu," pauda Šlitke, papildinot, ka tiesnesis žurnālistus informēja arī par to, ka Trubko esot mazgadīgi bērni, kaut arī pašā spriedumā šis fakts netiek minēts.

Tāpat Šlitke uzsksta, ka nav pieņemama situācija, kad apsūdzētā persona tiek sodīta ar bargāku sodu, lai tas kalpotu par signālu pārējiem.

Spriedumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā 30 dienu laikā pēc pilnā sprieduma sagatavošanas.

Prokurore uzņēmējam Trubko lūdza piespriest trīs gadu cietumsodu, kā arī četru gadu liegumu nodarboties ar jebkāda veida komercdarbību. Tāpat prokurore lūdza piespriest naudas sodu "Rīgas namu apsaimniekotājam" 200 minimālo algu apmērā.

KNAB iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka saskaņā ar biroja iegūtajiem pierādījumiem kukulis piedāvāts, lai uzņēmēja pārstāvētā kompānija uzvarētu koncesijas konkursā un pārņemtu daļu no pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) apsaimniekotajām mājām.

Uzņēmējs esot norādījis Kossovičam, kādi būtu "Rīgas namu apsaimniekotājam" labvēlīgi koncesijas konkursa nolikuma nosacījumi.

Kossovičs žurnālistiem atzina, ka informējis KNAB par kukuļa piedāvājumu. Deputāts paziņoja, ka visu savu īso politisko mūžu esot veltījis, lai veidotu politiku, kuru nevar nopirkt, un pie šī principa turēšoties.

Ziņots, ka "Rīgas namu apsaimniekotājs" 2021. gada pavasarī piedāvāja eksperimenta kārtā pārņemt atsevišķas RNP mājas. Uzņēmums bija noskatījis 60 mājas ar labiem uzkrājumiem.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Trubko kopš 2018. gada pavasara ir "Rīgas namu apsaimniekotāja" valdes priekšsēdētājs. Viņš ir arī norādīts kā uzņēmuma patiesais labuma guvējs jeb pastarpināts īpašnieks. Otra kompānijas līdzīpašniece ir Taisa Štāle. 2021.gadā uzņēmums apgrozīja 2,9 miljonus eiro un strādāja ar 115 062 eiro peļņu.

Informācija KNAB mājaslapā liecina, ka Trubko laikā no 2002. līdz 2013. gadam atbalstījis divas partijas, kopumā ziedojot 49 904 eiro. Uzņēmējs ziedoja Reformu partijai (Zatlera Reformu partijai) un Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai, kura savulaik bija pie varas Rīgas domē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu