Ar panākumiem noslēdzies krūts rekonstrukcijas programmas pirmais gads

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla virzītā 12 755 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Par valsts finansētām rekonstrukcijas operācijām krūts vēža pacientēm”, kas saņēma budžeta finansējumu no 2022. gada, ieviešana uzskatāma par veiksmīgu, TVNET norāda organizācijā.

To šā gada 6. aprīlī otrajā Darba grupas krūts rekonstrukcijas programmas ieviešanai un krūts veselības veicināšanai sanāksmē secināja sieviešu un pacienšu organizācijas, ārsti un citas iesaistītās puses.

Joprojām katru gadu vairāk nekā 1000 sievietes izdzird diagnozi “krūts vēzis”, daļai no tām pilnvērtīgas dzīves kvalitātes atjaunošanai nepieciešams veikt krūts rekonstrukciju. Krūts rekonstrukcija nepieciešama arī tām sievietēm, kuras krūts vēzi uzveikušas iepriekšējos gados un kam veikta krūts onkoloģiskā mastektomija.

Pēc valsts budžeta 850 000 eiro apmērā piešķīruma 2022. gadā tika plānotas 317 operācijas, veiktas 318, no tām 44% ir vienetapa operācijas un 56% atliktās krūts rekonstrukcijas operācijas. 2023. gadā plānotas 359 operācijas, pēc divu mēnešu rezultātiem no plānotajām 60 operācijām veiktas 65 (108% izpilde). Gaidīšanas laiks, atkarībā no slimnīcas, no divām līdz astoņām nedēļām. Papildus no 1. aprīļa tiek finansēti pēcoperācijas speciālie krūšturi un vairāki operāciju materiāli, kas palīdz attīstīt pakalpojumu.

Visi sanāksmes dalībnieki, to skaitā veselības ministre Līga Menģelsone, VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” virsārsts krūts ķirurģijā Arvīds Irmejs, Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs Kalvis Pastars, MFD Veselības grupas galvenā ārste ginekoloģijā Ingrīda Circene (tagad 14. Saiemas deputāte), Sieviešu volontieru biedrības “Vita” valdes priekšsēdētāja Irina Januma un biedrības “Dzīvības koks” valdes locekle Kitija Janele, atzina, ka programmas ieviešana uzsākta veiksmīgi, uzlabojumiem, attīstībai un kvalitātes vērtēšanai principā galvenā loma šobrīd ir slimnīcām, bet visām pusēm nepieciešama aktīva sadarbība krūts vēža prevencijai un skrīninga nodrošināšanai.

Darba grupa vienojās, ka tiks izveidotas divas apakšgrupas – viena, kas strādās ar pakalpojuma kvalitātes un pacientu apmierinātības mērījumiem, otra – sievietes veselības informatīvā kalendāra izstrādei, kā arī tiks izstrādāts projekts Valsts Kancelejas inovāciju konkursam, lai veicinātu krūts vēža skrīningu.

Inete Ielīte, Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla vadītāja atzīst: “Programmas pirmais gads ir parādījis, ka krūts vēža pacientes pilnībā izmanto valsts apmaksāto iespēju krūts rekonstrukcijai. Vēlos iedrošināt visas sievietes, kam nav bijusi pieejama krūts rekonstrukcija pēc krūts vēža, vērsties pēc palīdzības.

Sieviešu sadarbības tīkla darba fokusā šogad būs veicināt izpratni par sievietes veselību un attīstīt skrīninga pieejamību, tai skaitā sekmējot inovāciju attīstību un piesaistot partnerus no informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmumiem un universitātēm.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu