Vairumu britu neinteresē gaidāmā Čārlza III kronēšana, noskaidrots aptaujā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Karalis Čārlzs III
Karalis Čārlzs III Foto: Reuters/ScanPix

Lielāko daļu britu neinteresē maija sākumā gaidāmā karaļa Čārlza III kronēšana, tomēr daudzi plāno to vērot vai piedalīties ar to saistītajās svinībās, liecina socioloģisko pētījumu firmas "YouGov" kārtējās aptaujas rezultāti.

Pēc vairāk nekā 3000 pilngadīgu britu aptaujāšanas noskaidrots, ka 35% "daudz nerūp" vēsturiskais notikums, kādu Lielbritānija pēdējo 70 gadu laikā nav piedzīvojusi. 29% šomēnes aptaujāto cilvēku izvēlējās atbildi "vispār nerūp".

24% respondentu atbildēja, ka karaļa kronēšanā viņi ir visai ieinteresēti, bet tikai 9% aptaujāto atzinuši, ka viņiem kronēšana ļoti interesē.

Neskatoties uz intereses trūkumu par kronēšanu, 46% respondentu pieļauj, ka skatīsies kronēšanas ceremonijas pārraidi televīzijā vai piedalīsies ar to saistītajās svinībās.

Apātija pret kronēšanu īpaši izteikta gados jaunāku cilvēku vidū. 18-24 gadu vecu jauniešu vidū 75% atzina, ka Čārlza III oficiālā kronēšana viņiem nemaz neinteresē vai vai visai maz interesē. Vecuma grupā no 25 līdz 49 gadiem tādu atbildi sniedza 69% aptaujāto.

65 gadu vecumu sasniegušie, kuru vidū ir vislielākais atbalsts monarhijai, 53% respondentu izteikušies, ka viņus kronēšana neinteresē.

Simboliskā reliģiskā ceremonija, kurā agrākais Velsas princis Čārlzs tiks oficiāli kronēts par karali notiks 6.maijā Londonas centrā esošajā Vestminsteras abatijā.

Pirms gaidāmajām svinībām liela intriga bija par Čārlza jaunākā dēla Harija un viņa sievas Meganas ierašanos uz kronēšanu. Saseksas hercogi 2020.gada janvārī atteicās no pienākumiem karaliskajā ģimenē, un kopš tā laika ir pārcēlušies uz dzīvi ASV, kur vairākās intervijās un dokumentālajā filmā, kā arī Harija memuāros ir neglaimojoši izteikušies par britu karalisko ģimeni.

Šonedēļ oficiāli kļuva zināms, ka kronēšanu Londonā apmeklēs princis Harijs, bet Megana paliks Losandželosā kopā ar pāra bērniem princi Ārčiju, kuram tieši 6.maijā paliks četri gadi, un princesi Lilibetu.

46% "YouGov" aptaujāto britu atzina, ka viņiem ir vienalga, vai Saseksas hercogi apmeklē kronēšanu. Tikai 12% pauda atbalstu pašreizējam scenārijam, saskaņā ar kuru Harijs svinības apmeklēs vienatnē, bet 27% pauda pārliecību, ka nevienam no pāra nevajadzētu piedalīties Čārlza III kronēšanā.

Savukārt 15% respondentu vēsturiskajā dienā Londonā vēlētos redzēt gan Hariju, gan Meganu. 65 gadu vecumu sasniegušo cilvēku vidū 48% vēlētos abus Saseksas hercogus redzēt svinībās, tikmēr 18-24 gadu veco respondentu vidū tādi ir tikai 10%.

74 gadus vecais Čārlzs par Lielbritānijas karali kļuva pagājušā gada 8.septembrī, kad nomira viņa māte karaliene Elizabete II, kas valdīja 70 gadus. Pēc kronēšanas Čārlza sieva kļūs par karalieni Kamillu. Pašlaik viņai ir karalienes konsortes tituls.

Karaļnams ir paziņojis, ka Čārlza III kronēšanas ceremonija būs balstīta "senās tradīcijās" un būs grezna, tomēr atspoguļos arī "monarha lomu mūsdienās un skatu nākotnē".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu