VIDEO Paplašinās saskaņotā paziņojuma noformēšanas iespējas

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tagad pat autoskolās māca, ka, notiekot nelielam ceļu satiksmes negadījumam, kurā iesaistīti ne vairāk kā divi transportlīdzekļi un nav cietušo, mēs drīkstam nesaukt policiju, bet gan aizpildīt saskaņoto paziņojumu.

Paziņojums ar mums ir jau gadiem, bet daļai nevedas aizpildīšana. Viss beidzas ar to, ka atkal zvanām policijai un pēc tam sūdzamies, kāpēc mums tik nedisciplinēta satiksme. Ko varētu darīt lietas labā?

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins saka, ka tikai divās trešdaļās nelielu negadījumu tiek aizpildīts saskaņotais paziņojums, pārējos gadījumos tiek izsaukta policija.

Valsts policija rosinās izmaiņas regulējumā, lai paplašinātu saskaņotā paziņojuma noformēšanas iespējas. Mērķis ir panākt, ka policija izbrauc tikai uz nopietnajiem negadījumiem, kur ir pienākums tos reģistrēt un veikt procesuālās darbības.

Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis uzskata, ka paplašināt saskaņotā paziņojuma lietojumu tehniski nebūtu sarežģīti, jo sākotnējā ideja bija aizpildīt paziņojumu tikai tad, ja transportlīdzekļi var turpināt kustību. Šobrīd esam nonākuši tiktāl, ka arī tad, ja varam dabūt tos prom ar evakuatoru, drīkst aizpildīt saskaņoto paziņojumu. Galvenais, lai nav cietušo. Tādi piemēri jau ir citās valstīs, piemēram, Francijā, kur saskaņoto paziņojumu var sastādīt pats ar sevi pie nobraukuma no ceļa.

Tomēr lielākā problēma Latvijā ir autovadītāju aizspriedumi. LTAB veiktā autovadītāju aptauja liecina, ka 50,2% savos automobiļos nemaz neglabā saskaņotā paziņojuma veidlapas, bet 9,9% nav ne jausmas, vai tāda viņu spēkratā atrodas. 7% saka, ka nevadā līdzi tāpēc, ka ir māņticīgi. Ja ieliksim to cimdu nodalījumā, notiks kaut kas slikts.

Plašāk "TV Autoziņas" sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu