Kādas ir auto zagļu tendences 2023. gadā?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Larina Marina/shutterstock

Šī gada pirmajā ceturksnī visvairāk tiek zagtas BMW un "Volkswagen" markas automašīnas. Kā liecina SIA "Autonams" dati, BMW sastāda 21% no kopējā zagto automašīnu apjoma, bet "Volkswagen" - 14%.

"Pagājušā gada nogalē un šī gada sākumā kļuvām bažīgi par pilsētas krosoveriem, īpaši "Hyundai", jo zādzību skaits būtiski pieauga. Tomēr marts nāca ar labām ziņām un šī tendence izsīka. Tai pašā laikā auto rezerves daļu zādzību skaits joprojām saglabājas augsts. Piemēram, lukturu zādzībās aizvien stabilas līderpozīcijas ieņem Volvo markas automašīnas, lai gan pēc tiesībsargājošo iestāžu paveiktā arī šajā segmentā martā pamazām ir vērojams samazinājums," saka "Balcia" viceprezidents Reinis Bērzkalns.

Zog arī vecākas automašīnas

Tā kā autoparks Latvijā ir stipri novecojis, 75% gadījumu zagto automašīnu vecums ir bijis virs 10 gadiem. Jaunāku automašīnu zādzības notikušas krietni retāk - 5 līdz 9 gadus veci auto zagti 16% gadījumu, bet jaunāki par 5 gadiem - 9%. No visām nozagtajām automašīnām gandrīz puse (43%) jau ir atrastas.

Kā stāsta Bērzkalns, kopumā auto zādzības šobrīd notiek retāk nekā pirms pandēmijas, bet sāk pieaugt tieši vecāku auto zādzību skaits, kas saistīts ar augstu rezerves daļu pieprasījumu. Visbiežāk automašīnas nozog, pārdzen uz citu valsti, izkomplektē un pārdod kā rezerves daļas.

Iecienīti BMW spoguļi un "Volvo" lukturi

Spoguļu zādzību augšgalā joprojām ir BMW markas automašīnas, sastādot 28% no zagtajiem spoguļiem, bet statistika liecina, ka jāuzmanās arī "Škoda" auto īpašniekiem. Tomēr lukturu zādzībās nepārspēti ir "Volvo" markas auto, veidojot 83% no zagtajiem lukturiem.

"Aicinu klientus pievērst uzmanību KASKO apdrošināšanas polisē rakstītajam par spoguļu marķēšanu, jo, piemēram, "Balcia" apzagtāko marku automašīnu īpašniekiem marķēšanu piedāvā bez maksas. Lai šo pakalpojumu saņemtu, ir jāsazinās ar mūsu partneri "Autonams" un jāvienojas par abpusēji izdevīgu laiku marķēšanas veikšanai," informē Bērzkalns.

"Balcia" aicina apdrošināt arī vecākas automašīnas, uzstādīt pretaizdzīšanas iekārtas, kā arī turēt automašīnas apsargājamās stāvvietās vai labi apgaismotās vietās, jo zādzības izdarīšana prasa laiku. Tādēļ, jo vairāk šķēršļu garnadzim tiks radīti, jo pastāv mazāks risks, ka auto tiks aplaupīts vai nozagts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu