Ceturtdien dažviet pasaulē būs vērojams rets Saules aptumsums

TVNET
Gredzenveida Saules aptumsums 2019. gadā.
Gredzenveida Saules aptumsums 2019. gadā. Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien virs Okeānijas un Āzijas dienvidaustrumiem būs vērojams rets Saules aptumsumu hibrīds. Lūk, ko tas nozīmē.

Mēness aizies Saulei priekšā, to aizsedzot kā zelta monētu, pirms tā atkal parādīsies visā savā iespaidīgajā spožumā. Par hibrīdu šo Saules aptumsumu dēvē tāpēc, ka tā ir kombinācija no pilnā un gredzenveida Saules aptumsuma. Proti, Mēness ēnai slīdot uz priekšu, vērotājiem sākumā būs redzams viens aptumsums, bet pēc tam otrs.

Pilna Saules aptumsuma laikā Mēness pilnībā aizēno Sauli, ar neapbruņotu aci uz mirkli ļaujot saskatīt vien Saules gredzenu. Gredzenveida Saules aptumsumā savukārt Mēness pilnībā Sauli neaizēno, ap Mēness ārējām malām radot mirdzošas plazmas halo, kas var sabojāt acis, ja uz to palūkojas bez vajadzīgā filtra.

Pilns Saules aptumsums 2019. gadā Čīlē
Pilns Saules aptumsums 2019. gadā Čīlē Foto: EPA/Scanpix

Tas, vai vērotājs redzēs pilnu vai gredzenveida Saules aptumsumu, atkarīgs no tā atrašanās punkta aptumsuma laikā. Lielākā daļa cilvēku redzēs gredzenveida Saules aptumsumu, tomēr tie, kas atradīsies šaurā joslā starp Austrālijas rietumiem un Antarktiku, varēs novērot pilnu Saules aptumsumu.

Austrālijā pilns Saules aptumsums būs vērojams tikai no nomaļas pilsētiņas Eksmutas Austrālijas rietumos. Paredzēts, ka pilsētiņu aptumsuma laikā pārpludinās tūkstošiem cilvēku, kas kāros dabas parādību pieredzēt klātienē.

VIDEO: VĒRO SAULES APTUMSUMU TIEŠRAIDĒ

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu