Krievijai ir sabotāžas programma Ziemeļjūrā, ziņo Ziemeļvalstu mediji

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievija izstrādājusi sabotāžas programmu pret vēja turbīnām un komunikācijas infrastruktūru Ziemeļjūrā, atklāts Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas sabiedrisko mediju pētījumā.

Mediju veiktajā izmeklēšanā atklāts, ka Krievijai Ziemeļjūrā ir sabotāžas flote, kas tiek maskēta par zvejas un izpētes kuģiem, bet patiesībā veic izlūkošanu un identificē potenciālos sabotāžas mērķus.

Britu raidorganizācijas BBC rīcībā esošā informācija liek domāt, ka Lielbritānijas amatpersonas zina par Krievijas kuģu pārvietošanos britu ūdeņos šīs programmas ietvaros.

Pētījuma rezultātus trešdien plānots publiskot kanālos DR, NRK, SVT un YLE.

Dānijas pretizlūkošanas virsnieks norāda, ka Krievija sabotāžas plānus gatavojot konflikta gadījumam ar Rietumiem. Norvēģijas izlūkdienesta vadītājs sacījis, ka Krievija sabotāžas programmu uzskatot par ļoti nozīmīgu un to tiešā veidā kontrolējot Maskava.

Ziemeļvalstu sabiedriskie mediji analizēja pārtvertu Krievijas komunikāciju, kas liecina, ka tā dēvētie spoku kuģi esot izslēguši raidītājus, lai neatklātu savu atrašanās vietu un pārvietošanās maršrutus.

Foto: Ekrānuzņēmums no dr.dk

Kuģis "Admirālis Vladimirskis", kas oficiāli kategorizēts kā okeāna izpētes kuģis, patiesībā tiekot izmantots spiegošanai. Vienā no misijām tas kuģojis netālu no septiņiem vēja parkiem pie Lielbritānijas un Nīderlandes krastiem. Tas mēnesi gājis ar izslēgtu raidītāju.

Kad žurnālists nelielā laivā pietuvojies "Admirālim Vladimirskim", ieraudzījis cilvēku ar aizsegtu seju un militāro triecienšauteni.

Foto: Ekrānuzņēmums no dr.dk

Tas pats Krievijas kuģis pagājušā gada novembrī redzēts pie Skotijas krastiem.

Šī gada februārī Nīderlandes izlūkdienests publiskoja oficiālu brīdinājumu par aktivitātēm, kas varētu liecināt par iespējamu jūras infrastruktūras sabotāžu vai traucēšanu.

Pētījumā izteikta varbūtība, ka Krievijas kuģi varētu būt saistīti ar pagājušajā gadā notikušo incidentu uz dienvidiem no Svalbāras, kur tika pārgriezts zemūdens kabelis. Norvēģijas policija uzskata, ka tas noticis "cilvēku darbības" rezultātā, taču oficiālas apsūdzības nav izvirzītas.

Pagājušā gada oktobrī tika pārgriezts kabelis pie Skotijas Šetlandes salām. Tolaik notikušajā tika vainoti "zvejas kuģi".

Pagājušā gada septembrī Baltijas jūrā notika vairākas eksplozijas, sabojājot abus "Nord Stream" cauruļvadus un izraisot četras noplūdes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu