Pirms un pēc: vai bijušajā garāžā var iekārtot mājīgu dzīvojamo istabu?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Senākās vasarnīcas piejūras ciematos jeb tā sauktajos kooperatīvos bieži vien pārtop pilnvērtīgās mājās. Šādi pārveidotām mājām ir daudz pozitīvu īpašību, bet ir jārēķinās ar zināmiem izaicinājumiem. Dzīvojamā platība mēdz būt neliela, tāpēc mājas iekārtojumam jāpieiet radoši un vajadzības gadījumā pat šis tas jāpārbūvē. Interjera dizainere atklāj padomus, kā palīdzējusi jaunam pārim pārvērst kādreizējo garāžu funkcionālā dzīvojamā istabā, kur var gan uzņemt viesus, gan izguldīt tos arī pa nakti.

Senākā garāža, kam jāatdzimst kā dzīvojamai istabai, atrodas kāda jauna pāra ģimenes ligzdiņā piejūras ciematā. Diemžēl esošajā stāvoklī telpa nav īpaši funkcionāla, nemaz nerunājot par to, ka tajā varētu justies patiešām mājīgi. Tiesa, saimnieki vienalga pamanās tur labi pavadīt laiku – viņi bieži aicina ciemos draugus, spēlē galda spēles un izbauda mūziku, ko mājas saimnieks spēlē uz savas dīdžeja pults. Tomēr viņi jau sen ilgojas pēc papildinājumiem, lai viesu uzņemšana un ikdiena kļūtu ērtāka. Abi vēlētos lielu galdu, ap kuru pulcēties, dīvānu, kur atpūsties un saklāt guļvietu pārnakšņošanai, kā arī vairāk vietas mantu glabāšanai, lai tās neatrastos pa visu istabu.

Foto: publicitātes

Telpas sadalīšana zonās

Dizainere iesaka sākt ar telpas zonējuma apdomāšanu un plānošanu. Vispirms jāuzzīmē telpas plāns un jāizvērtē savi ikdienas paradumi – jāsaprot, kādiem mērķiem telpa tiek izmantota, lai to atbilstoši iekārtotu. Reizēm telpa šķiet mazāka, nekā ir patiesībā, jo vienkārši ir ļoti pieblīvēta. “Sadalot telpu funkcionālās zonās, radīsies noteikta struktūra, un rezultātā telpa šķitīs plašāka. Šai gadījumā telpa ir gara un šaura. Lai mazinātu šo iespaidu, es izcēlu trīs svarīgākos elementus – kamīnu, kuram jau ir sava noteikta vieta telpā, ēdamgaldu, kuru ļoti vēlējās saimnieki, un dīvānu, kur ērti atpūsties vai pārlaist nakti, ja mājas ballītes un spēles ieilgst līdz vēlai naktij,” skaidro IKEA interjera dizainere Agita Briede.

Piemērotu glabāšanas risinājumu izvēle

Dzīvojamās istabas iekārtošana nav tik sarežģīta, kā varētu šķist pirmajā mirklī. Tik daudzfunkcionālu telpu ir būtiski nepārblīvēt, tomēr ir jāieplāno arī gana daudz vietas mantām. Veidojot zonējumu, arī atpūtas un darba zonās ir jāpievērš uzmanība ne vien piemērotāko mēbeļu izvēlei, bet arī tam, vai būs pietiekami vietas, kur salikt nepieciešamās mantas. Ja skaidri zini, ko vēlies, bet šobrīd nevari to atļauties, var iegādāties dažus elementus un pārējo pievienot vēlāk. Visvieglāk būs, ja izvēlēsies dažādus plauktus un plauktu sistēmas – tās var pakāpeniski papildināt gan ar dažādiem moduļiem, gan durvīm un citām detaļām. Iesākumam mantas var glabāt kastēs, ko saliek vaļējos plauktos. Dizainere iesaka mēbeļu izvēlē atcerēties arī, piemēram, par elektrības kontaktligzdām – ja tās atrodas vietās, kur plānots novietot mēbeles, tad mēbelēm vajadzētu būt ar vaļēju aizmugurējo daļu, lai kontaktligzdām būtu iespējams piekļūt.

Foto: publicitātes

Akcenti, kas padara telpu personiskāku

Interjers tika plānots, ņemot vērā telpas formu un logu un durvju atrašanās vietu. Atbilstoši tam izveidots ērtāks un praktiskāks plānojums. Uzsvars ir uz atpūtas zonu, saimnieka DJ pulti un plašu ēdamgaldu, pie kura var pavadīt laiku ģimenes lokā vai kopā ar draugiem un radiem. Interjera priekšmetu izvēlē ir ieteicams ņemt vērā arī apkārtni un skatu pa logu, jo arī tas ietekmē kopējo noskaņu.

Foto: publicitātes

“Mans iedvesmas avots šīs telpas krāsu paletei un noskaņai ir apkārtne. Izmantoju tik daudz dabisku materiālu un tekstūru, cik vien iespējams. Kopā ar īpašniekiem radījām ļoti īpašu atmosfēru – vietu, kur jaunā ģimene varēs baudīt dabas tuvumu caur smilšu kāpu, priežu sila un jūras paleti,” stāsta A. Briede.

Telpā dizainere kombinējusi dažādu stilu mēbeles, izvēloties arī industriālā stila elementus, jo telpas raksturs jau sākotnēji bija visai raupjš. Agita iesaka domāt netradicionāli un, piemēram, vienādu krēslu vietā ap galdu izvietot dažādus krēslus. Tas piešķirs interjeram papildu odziņu. Krāsas izvēlētas tā, lai nenomāktu dabiskos koka toņus griestu sijās, kā arī izteiksmīgo kamīnu. Dizainere uzsver, ka iekārtojumā ir būtiski padomāt arī par praktisko – plašās, daudzfunkcionālās telpās ir jāizraugās funkcionālas un viegli kopjamas mēbeles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu