Atsevišķas partijas, iespējams, ir vienojušās par atbalstu Pīlēnam prezidenta vēlēšanās (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uldis Pīlēns
Uldis Pīlēns Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja opozīcijas partijas ''Latvija pirmajā vietā'' (LPV) un ''Stabilitātei'' sola atbalstu Pīlēnam, tad par to varētu būt panākta kāda vienošanās, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

Politoloģe sarunā ar aģentūru LETA atzīmēja, ka opozīcija šādos jautājumos faktiski nekad nebalso par valdošās koalīcijas virzītiem kandidātiem, ja vien nav kāda vienošanās.

Ekspertes vērtējumā, Pīlēns īsti neesot tāds kandidāts, kas atbilstu, piemēram, ''Stabilitātes'' elektorāta gaidām, jo ir mazāk ekonomiski aizsargāts sabiedrības slānis, bet Pīlēns pārstāv uzņēmēju un biznesa intereses. Ja nav ideoloģiskā sakritība, tas arī liecina par kādas vienošanās iespējamību, sacīja Metla-Rozentāle.

''Man ir bail par to, kādi būs šie darījumi un to robežas, kas tiek slēgti. Vai darījums paredz, ka tā ir cita valdība? Mēs nezinām, kas ir prasības, ko partijas prasa par atbalstu Pīlēnam,'' sprieda politiķe.

''Pašreizējo prezidentu Egilu Levitu mēs pazīstam un zinām, kas aiz viņa stāv, pareizāk sakot, nestāv nekas - nekādi ekonomiskie spēki, intereses. Pīlēna gadījumā, mēs nevaram būt droši,'' domā eksperte.

Kā ziņots, pirmais ambīcijas kandidēt uz Valsts prezidenta amatu pieteica uzņēmējs, "Apvienotā saraksta" (AS) dibinātājs Uldis Pīlēns. Bez AS viņam atbalstu ir paudusi virkne opozīcijas politiķu, tomēr stabils balsu vairākums vēlēšanās Pīlēnam pašlaik nav pavisam drošs.

Vēlāk arī līdzšinējais Valsts prezidents Egils Levits paziņoja, ka ir gatavs kandidēt uz otru termiņu valsts pirmās personas amatā. Levitam atbalstu sola Nacionālā apvienība un "Jaunā vienotība".

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu