Pedagogu streiks vairs nav novēršams, uzsver LIZDA (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) neatcels lēmumu par pedagogu trīs dienu streiku, lai arī valdība piektdien apstiprinās Ministru kabineta (MK) noteikumus par pedagogu atalgojuma palielināšanu un darba slodzes sabalansēšanu, atkārtoti paziņojusi LIZDA vadītāja Inga Vanaga.

Vanaga saskata neprecizitātes Izglītības un zinātnes ministrijas jaunajos aprēķinos, kam arodbiedrības vadība nepiekrītot. Dokumentos neesot iekļautas vairākas prasības, tostarp lielāks finansējums izglītības iestāžu administrācijai.

Vanaga pārmeta, ka Izglītības un zinātnes ministrijas vadība esot solījusi, ka pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku valdība apstiprinās līdz 14.martam, kas netika izdarīts un līdz ar to bijis pamats uzskatīt, ka nav apstiprināts pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks nevienai pedagogu grupai, kā arī pedagogu darba slodzes balansēšanas plāns visiem pedagogiem.

Pedagogu atalgojuma palielināšanas grafiku otrdien vienbalsīgi atbalstīja valdībā. Izglītības ministre Anda Čakša (JV) un ministrijas juristi tika pauduši cerību, ka, apstiprinot MK noteikumus par pedagogu atalgojuma palielināšanu un darba slodzes sabalansēšanu, zudīšot juridiskais pamats streika rīkošanai, jo būs izpildītas visas streika vienošanās.

IZM piedāvātais pedagogu algu grafiks paredz zemākās darba algas likmes pieaugumu visām pedagogu grupām no šī gada 1.septembra. Pedagogiem, izņemot pirmsskolas izglītības pedagogus, zemākā stundas likme paredzēta 8,50 eiro. Plānots, ka no 2024.gada 1.janvāra pedagogu zemākā vienas stundas likme būs 9,54 eiro, bet no 2025.gada 1.janvāra - 10,35 eiro.

Pirmsskolas izglītības pedagogiem zemākā darba samaksas likme no šī gada 1.septembra plānota 7,75 eiro, bet no 2024.gada 1.janvāra - 9,04 eiro, savukārt no 2025.gada 1.janvāra - 10,35 eiro.

Grafiks zemākās mēneša darba samaksas likmes palielināšanai akadēmiskajam personālam veidots, ievērojot proporcionāli tādu pašu samaksas pieaugumu pirmajos divos periodos, kā tas noteikts pārējiem pedagogiem, izņemot pirmsskolas izglītības pedagogus. Ar šī gada 1.septembri profesoriem zemākā mēneša darba alga būs 1982 eiro, asociētiem profesoriem - 1587 eiro, docentiem - 1270 eiro, lektoriem - 1017 eiro, asistentiem - 810 eiro, savukārt pārējiem amatiem tiks saglabātas pašreizējās proporcijas atlīdzības atšķirībā starp amatiem.

Lai nodrošinātu nepieciešamo finansējumu no septembra līdz decembrim, izņemot akadēmiskajam personālam, nepieciešami 9 039 833 eiro, bet 2024.gadā - 83 461 535 eiro, savukārt no 2025.gadā - 138 455 012 eiro ik gadu.

Akadēmiskā personāla zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai papildus nepieciešamais finansējums šogad ir 2 821 222 eiro, bet 2024.gadā - 16 870 574 eiro, savukārt no 2025.gada - 18 415 333 eiro ik gadu.

LIZDA padome nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku. Plānots, ka streikā piedalīsies 19 895 izglītības darbinieku.

Arodbiedrība ir paudusi gatavību streikojošajiem izmaksāt līdzekļus no īpaša streiku fonda, kas uzkrāts no biedru naudām. Šobrīd nav zināms, cik tas izmaksās arodbiedrībai, jo ne visi no streikotājiem ir LIZDA biedri.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu