Video ⟩ Spraigos apstākļos mācībās VP glābj Izraēlas konsula dzīvību (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Spraigos apstākļos mācībās VP glābj Izraēlas konsula dzīvību
Spraigos apstākļos mācībās VP glābj Izraēlas konsula dzīvību Foto: Ekrānuzņēmums no valsts policijas video

Trešdien, 12. aprīlī, Rīgā, Mangaļsalā norisinājās līdz šim vērienīgākās Valsts policijas rīkotās mācības nolaupītu personu atbrīvošanā. Mācības tika rīkotas pēc iespējas pietuvinātāk realitātei, un to mērķis bija attīstīt prasmes operatīvi un efektīvi atrisināt šādas situācijas un pilnveidot starpinstitucionālās sadarbības spējas.

Piedaloties plašiem spēkiem no Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas, un ar Izraēlas vēstniecības atbalstu, mācības noslēdzās veiksmīgi. Tika izskaitļota nolaupītās personas atrašanās vieta, un, neskatoties uz dažādiem šķēršļiem, Valsts policijas likumsargi viņu atbrīvoja, bet visi desmit nolaupītāji tika neitralizēti.

Video: Spraigos apstākļos mācībās VP glābj Izraēlas konsula dzīvību

Trešdien ap pulksten deviņiem no rīta līdz ar Izraēlas vēstniecības zvanu uz policijas dežūrdaļu un paziņojumu, ka, iespējams, ir nolaupīts Izraēlas konsuls Latvijā, policija sāka līdz šim vērienīgākās šāda veida mācības.

Mācībās imitēta situācija, ka personu grupa uz ielas it kā nolaupa Izraēlas vēstniecības konsulu Latvijā, ievelk viņu automašīnā un aizved nezināmā virzienā. Par nolaupītās personas atbrīvošanu ļaundari pieprasīja lielu naudas summu.

Valsts policijas augsti kvalificētā izmeklēšanas grupa, veicot operatīvos pasākumus, izskaitļoja, ka noziedznieki ar nolaupīto personu atrodas kādā lielā pamestā skolā Rīgā, Mangaļsalā, un sāka plānot viņa atbrīvošanu.

Saprotot, ka ir atklāta viņu dislokācijas vieta, noziedznieki izvirzīja dažādas utopiskas prasības, piemēram, nodrošināt viņiem helikopteru, lai varētu evakuēties. Valsts policija ar nolaupītājiem telefoniski veica pārrunas.

Ķīlnieka sagrābēju vidū valdīja liela spriedze. Gluži kā reālā situācijā, noziedznieki nezināja policijas taktiku un to, kurā brīdī notiks ēkas ieņemšana. Pirms pusnakts Valsts policijas Pretterotrisma vienības “Omega” un Rīgas reģiona pārvaldes Speciālo uzdevumu bataljona kaujinieki ieņēma telpas.

Noziedznieki aizdedzināja dūmu sveces, padarot plašās telpas slikti pārredzamas, un izrādīja pretošanos, atklājot uguni pa kaujiniekiem, pēc kā izvērtās apšaude. Vienības “Omega” un Speciālo uzdevumu bataljona kaujinieki neitralizēja ķīlnieka sagrābējus un atbrīvoja pašu ķīlnieku.

Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Romāns Jašins norāda, ka policija arī realitātē ik pa laikam saņem izsaukumus par personu nolaupīšanu. Bieži vien to izdara nolaupītajam iepriekš pazīstamas personas, piemēram, nolūkā izspiest naudu. Taču ir arī gadījumi, kad aizdomas par nolaupīšanu neapstiprinās. Jebkurā gadījumā Valsts policija uz izsaukumiem par personu nolaupīšanu reaģē nekavējoties.

Pieredze rāda, ka personu nolaupītāji tiek identificēti un aizturēti, kā arī iepriekš Valsts policija ir novērsusi plānotus personu nolaupīšanas gadījumus. Policija reaģē uz visiem izsaukumiem, tāpēc arī personām, kas nolaupīšanu izspēlē kā joku, un situācija prasa policijas iesaisti, ir jāatceras, ka šāda rīcība var rezultēties kriminālatbildībā.

“Ņemot vērā tendences, šādas mācības, kas ir pietuvinātas reālajai dzīvei, ir ļoti nepieciešamas. Tās palīdz pilnveidot policijas prasmes un uzlabot trūkumus. Mācības ir apliecinājušas, ka Valsts policijā un mūsu sadarbības iestādēs ir augsta līmeņa profesionāļi, kas spēj atrisināt šādas sarežģītas situācijas,” norāda R. Jašins.

Ķīlnieku atbrīvošanas mācības norisinājās ar Izraēlas vēstniecības atbalstu. Tajās piedalījās Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes likumsargi sadarbībā ar kolēģiem no Izmeklēšanas atbalsta pārvaldes, Pretterorisma vienības “Omega” kaujiniekiem, Rīgas reģiona pārvaldes, tajā skaitā Speciālo uzdevumu bataljona likumsargiem un Rīgas pašvaldības policija. Savukārt kā novērotāji piedalījās Valsts drošības dienesta pārstāvji.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu