"Frontex" sāk operāciju Ziemeļmaķedonijā

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex".
Eiropas robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex". Foto: KACPER PEMPEL

Eiropas robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex" ceturtdien sākusi operāciju Ziemeļmaķedonijā, kur palīdzēs vietējiem spēkiem patrulēt uz robežas ar Grieķiju.

Ziemeļmaķedonijā ieradušies vairāk nekā 100 "Frontex" darbinieki.

Ziemeļmaķedonija kļuvusi par piekto valsti ārpus Eiropas Savienības (ES), kurā izvietoti "Frontex" darbinieki.

"Tās ir krustceles, kur cilvēku tirgotāji, kontrabandisti un noziedznieki cenšas izvairīties no likuma varas," "Frontex" misijas atklāšanas ceremonijā Skopjē sacīja aģentūras vadītājs Hanss Leitenss.

Pēc pandēmijas laikā ieviesto ierobežojumu atcelšanas Ziemeļmaķedonijā ir pieaugušas kontrabandas aktivitātes.

"Mums ir jārīkojas vienoti, lai nodrošinātu, ka mūsu robežas neizmanto tie, kas cenšas gūt peļņu no citu posta," sacīja Leitenss.

"Frontex" jau veic operācijas četrās valstīs ārpus ES - Albānijā, Moldovā, Melnkalnē un Serbijā. Rietumbalkānu reģionā pašreiz darbojas aptuveni 300 "Frontex" darbinieki.

Ziemeļmaķedonija, kas ilgu laiku centusies pievienoties ES, oficiāli sāka pievienošanās sarunas 2022.gada jūlijā.

Saskaņā ar vienošanos, kas tika panākta pagājušā gada oktobrī, "Frontex" uz Ziemeļmaķedonijas robežas ar Grieķiju izvietos vairāk nekā 100 darbinieku, transportlīdzekļus un aprīkojumu. Aģentūra kopā ar Ziemeļmaķedonijas policiju varēs veikt kopīgas operācijas arī gar Ziemeļmaķedonijas robežām ar tām kaimiņvalstīm, kuras sadarbojas ar "Frontex", piemēram, Serbiju un Albāniju.

Ziemeļmaķedonijas premjerministrs Dimitars Kovačevskis sacīja, ka sadarbība ar "Frontex" palīdzēs valstij cīnīties pret starptautiskajām noziedzīgām organizācijām.

"Mums "Frontex" nozīmē mūsu robežu aizsardzību, mūsu valsts teritoriālās integritātes un suverenitātes aizsardzību," norādīja premjers.

Ziemeļmaķedonijas iekšlietu ministrs Olivers Spasovskis sacīja, ka pa Rietumbalkānu migrācijas ceļu pagājušajā gadā Eiropas Savienībā ieradusies gandrīz puse no nelikumīgajiem ieceļotājiem.

Migrācija caur Rietumbalkāniem 2022.gadā palielinājās par gandrīz 60% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, secinājusi ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM).

Spasovskis norādīja, ka dati par šo gadu liecina, ka Rietumbalkāni joprojām ir aktīvs migrācijas maršruts, tādēļ "Frontex" operācijas mērķis ir kontrolēt migrācijas plūsmas un efektīvāk cīnīties ar pārrobežu noziedzību, tai skaitā migrantu kontrabandu, cilvēku tirdzniecību un terorismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu