ASV paplašina krievu oligarhu aktīvu pārvaldītāju medības ofšoros (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

ASV Tieslietu ministrija meklē jaunus veidus, kā novērst izvairīšanos no Krievijas sankcijām, koncentrējoties uz ārvalstu investīciju konsultantiem, riska ieguldījumu fondiem, advokātu birojiem un privātā kapitāla pārvaldītājiem, kas iepriekš ir izbēguši no kontroles, vēsta aģentūra "Bloomberg".

ASV Tieslietu departamenta izveidotās īpašo uzdevumu vienības "Kleptocapture" vadītājs Endrjū Adamss aģentūrai skaidro, ka viņa vadītā vienība aktīvi izmanto dažādas pieejas, lai piespiestu fiktīvus uzņēmumus, kas slēpj aktīvu patiesos īpašniekus, atklāt pēc iespējas vairāk informācijas. Tas, piemēram, iepriekš licis apdrošināšanas kompānijām atcelt polises lidmašīnām, kurās lidoja bagātnieki no Krievijas. Līdz ar to šo lidaparātu ekspluatācija faktiski tika izbeigta.

Bet tagad "Kleptocapture" iet vēl tālāk, cenšoties sasniegt cilvēkus citās jurisdikcijās un ārzonās, aktīvu pārvaldības firmās, finanšu konsultāciju firmās, juridiskā atbalsta sniedzējus aktīvu slēpšanas operācijām, tāpat arī cilvēkus riska ieguldījumu fondos un privātā kapitāla fondos. Adamsa vadītās vienības prioritārais mērķis tagad ir cilvēki, kas palīdz sankcijām pakļautajiem krieviem slēpt savus aktīvus. 

"Kleptocapture" vadītājs arī uzsver, ka netiek liktas cerības uz to, ka pēc pavēstes saņemšanas cilvēki paši visu atklās. "Mēs iesūtām savus avotus. Mēs veicam slepenas operācijas. Mēs izmantojam informatorus, aresta orderus un operācijas aizsegā," klāsta Adamss.

Pavisam nesen jau tika ziņots par šīs pieejas pirmajiem rezultātiem, kad ASV un Lielbritānija noteica sankcijas pret vairākiem Kipras uzņēmumiem, pilsoņiem un iedzīvotājiem. Tostarp ASV sankciju sarakstā iekļauts Kipras pilsonis Kristoduls Vasiliadis par sadarbību ar Krievijas oligarhu Ališeru Usmanovu un vēl viens Kipras pilsonis, Demetriss Joannids, par darbu Romāna Abramoviča labā. Viņi palīdzējuši miljardieriem nodot īpašumus radiniekiem un trastiem, lai slēptu tos no sankcijām.

Vienlaikus "Kleptocapture" vadītājs apliecina, ka vēlas paplašināt ASV iespējas novirzīt konfiscētos īpašumus Ukrainai. Kopš kara sākuma ASV jau ir konfiscējušas Krievijas jahtas, nekustamo īpašumu un privātās lidmašīnas vairāk nekā 500 miljonu ASV dolāru vērtībā. Kongress nesen atļāva konfiscēt īpašumus arī par sankciju pārkāpšanu. 

Bet pagaidām Ukrainai atļauts pārskaitīt, pēc Adamsa teiktā, vien "pilienu jūrā" – 5,4 miljonus ASV dolāru.

Tāpat viņš atzīmē, ka pagaidām to nav atļauts darīt ar lidaparātiem, kuru kustību ierobežo eksporta kontrole. Tāpēc Adamss un ģenerālprokurora vietniece Liza Monako šonedēļ lūguši ASV Kongresu paplašināt īpašo uzdevumu vienības iespējas, atļaujot eksporta sankciju pārkāpumos saņemtos aktīvus un līdzekļus nodot Ukrainai. Iepriekš ASV ir arestējušas divas Abramoviča lidmašīnas par mēģinājumu pēc ierobežojumu ieviešanas izlidot no ASV. Miljardieris šo soli apstrīdējis tiesā.

Adamss arī pauž cerību, ka līdz ar pilnvaru paplašināšanu pieaugs Ukrainas atjaunošanai novirzāmās summas. "Mēs ceram, ka varēsim pārskaitīt simtiem miljonu dolāru!"

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu